ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
COMUNICATE DE PRESA
 

Peste 3 aplicatii per bursa in cadrul Programului Inventeaza-ti Viitorul!


Bucuresti, 18 Iunie


Cu o luna inainte de anuntarea bursierilor programului “Inventeaza-ti viitorul!”, Fundatia Dinu Patriciu a finalizat centralizarea dosarelor de candidatura si selectarea celor care se califica in competitie.

Astfel, din aproape 21.000 de dosare primite, un numar de 17.300 dosare a fost validat pentru acordarea celor 5.500 de burse, dintre care 5.000 burse a cate 200 lei/luna vor fi acordate elevilor de liceu si 500 burse a cate 300 lei/luna vor fi acordate studentilor.

“Din totalul dosarelor primite, peste 3.000 au fost anulate, candidatii neindeplinind criteriile de eligibilitate impuse de acest program. Astfel, Comitetul de Incredere al Fundatiei va analiza un numar de 17.300 dosare, rezultatele urmand a fi comunicate in data de 18 iulie, atat pe site-ul nostru, cat si in presa.”, spune Antonio Ciocan, Director Program.


In urma centralizarii, concurenta pentru bursele destinate elevilor este de 3.26 candidati/loc, in timp ce pentru bursele destinate studentilor este de 2 candidati/loc. Cei mai multi elevi sunt inscrisi in clasele a IX-a (29,60%), a X-a si a XI-a (24,80% respectiv 24,96%), in timp ce majoritatea studentilor care au aplicat sunt in anul I (45,60%) si II (38,45%).

In ansamblu, mediile ultimilor doi ani de studii sunt foarte apropiate intre fete si baieti (9.18 fata de 9.06), 75% dintre candidati fiind fete.


Din punct de vedere al mediului de provenienta, 57,10% dintre dosare sunt trimise de elevi si studenti din mediul rural, unde venitul mediu pe membru de familie este de 163 lei/luna. In mediul urban, de unde provine restul de dosare, venitul mediu este de 219 lei/luna, valorile fiind inferioare sau cel mult egale bursei lunare oferite de Fundatia Dinu Patriciu prin programul “Inventeaza-ti viitorul!”.

“Pentru acesti copii valoarea burselor reprezinta mai mult decat le poate oferi propria familie. Nu este o situatie imbucuratoare, pentru ca dincolo de aceste cifre si statistici, sunt copii care au reusit sa obtina rezultate deosebite la invatatura, fiind recunoscuti si apreciati si in competitii nationale si internationale de tot felul. Am parcurs dosarele si am citit povestea fiecaruia. Pentru noi, acesti copii sunt mici elite, exemple de vointa si stradanie, de succes, in ciuda si nu datorita situatiei materiale a familiei.” spune Tincuta Baltag, Director General al Fundatiei.


Pe langa “Inventeaza-ti viitorul!”, Fundatia Dinu Patriciu deruleaza si un al doilea program de burse: “Orizonturi deschise”. In prezent, Fundatia centralizeaza si dosarele de aplicatie pentru cele 100 de burse “Orizonturi Deschise”, in valoare de 15.000 USD/an fiecare, acordate celor care doresc sa isi completeze formatia profesionala cu master sau doctorat la una dintre universitatile de prestigiu din strainatate.

Perioada de aplicatie pentru acest program s-a incheiat in data de 15 iunie, urmand ca rezultatele sa fie publicate in data de 18 iulie, impreuna cu cele ale programului “Inventeaza-ti viitorul!”.


Fundatia Dinu Patriciu este o organizatie non-guvernamentala, care sprijina si promoveaza educatia, in toate formele sale, ajutand la formarea unor indivizi cu un pronuntat spirit de initiativa, cu o constiinta civica deosebita si un real simt al responsabilitatii. Fundatia isi propune astfel sa contribuie la transformarea societatii romanesti intr o societate de cetateni creativi si responsabili, care au capacitatea de a face propriile alegeri.

 

19.06.2008