ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
COMUNICATE DE PRESA
 

Cel mai amplu program national de burse private pentru liceeni si studenti si-a desemnat astazi castigatorii


Bucuresti, 18 Iulie

Fundatia Dinu Patriciu anunta astazi castigatorii celui mai amplu program national de burse private, “Inventeaza-ti Viitorul!”. De asemenea, tot astazi sunt anuntati si bursierii celui de-al doilea program, “Orizonturi Deschise”.

“Suntem bucurosi sa anuntam ca avem astazi 5.654 bursieri, de care suntem foarte mandri. Am oferit 5.006 burse pentru liceeni in loc de cele 5.000 anuntate initial, 588 burse pentru studenti in loc de 500 si 60 de burse pentru masteranzi si doctoranzi la universitati de prestigiu din lume. Candidatii inscrisi in competitie au rezultate foarte bune la invatatura, mai mult decat atat, s-au remarcat si in activitati extrascolare sau artistice. Cat despre finalisti, convingerea noastra este ca ei reprezinta elitele de maine, sunt cei care vor ajuta la transformarea societatii romanesti.” spune Tincuta Baltag, Director General al Fundatiei.

Sarcina de selectare a castigatorilor burselor a revenit Comitetului de Incredere al Fundatiei, format din Ecaterina Andronescu, Daniel Barbu, Ionel Haiduc, Andrei Plesu si Petre Roman.

“Selectia bursierilor a reprezentat un proces cu adevarat dificil, pentru ca dosarele primite sunt extraordinare. Pentru “Inventeaza-ti viitorul!” am primit aproape 21.000 dosare, dintre care 17.300 au fost validate intrucat indeplineau criteriile, iar dintre acestea, 5.594 au fost finaliste. Referitor la “Orizonturi Deschise”, avem 60 de bursieri cu rezultate academice si profesionale de exceptie, dintre care 3 primesc bursa dubla, fiind vorba de candidati ale caror calificative sunt cu adevarat impresionante.“ spune Daniel Barbu, Coordonatorul Programelor de Burse ale Fundatiei Dinu Patriciu.

Decizia de suplimentare a burselor pentru programul “Inventeaza-ti viitorul!” se bazeaza pe existenta unor fonduri pentru burse ramase disponibile dupa selectarea dosarelor finaliste din programul “Orizonturi Deschise”. Astfel, fondurile comunicate de Fundatie ca fiind disponibile pentru cele doua programe de burse, peste 5,6 milioane USD pe an, sunt alocate in intregime.

Bursierii celor doua programe vor intra in posesia primei burse in luna Septembrie 2008.

Pentru primul program, 5.006 burse in valoare individuala lunara de 200 lei pentru elevi de liceu, 588 de burse in valoare individuala lunara de 300 lei pentru studenti vor fi virate pe cardurile beneficiarilor.

“Recent am incheiat un acord cu Banca Comerciala Romana, pentru emiterea unui card co-branded. In baza acestui parteneriat, vom putea distribui bursele “Inventeaza-ti viitorul!” pe carduri, pentru care comisioanele au fost special negociate astfel incat sa fie minime. Acest aspect este deosebit de important, pentru ca majoritatea bursierilor nostri traiesc dintr-un venit lunar net pe membru de familie inferior valorii burselor primite din partea Fundatiei. Un alt avantaj al acestui parteneriat consta in reteaua de aproape 1.600 de ATM-uri si peste 13.000 de terminale POS a bancii, cu o acoperire geografica foarte buna, astfel ca, indiferent de mediul de provenienta, bursierii pot accesa cu usurinta fondurile.” spune Antonio Ciocan, Director Programe.

Cele 60 de burse aferente programului “Orizonturi Deschise”, dintre care trei sunt duble, in valoare individuala anuala de 15.000 USD, vor fi virate in conturile curente existente ale beneficiarilor.

In principal, bursierii programului “Orizonturi Deschise” s-au orientat catre domenii de studiu precum stiinte sociale, economie, arta, drept si inginerie, la universitati din Marea Britanie, Franta, Suedia, SUA si Olanda. Bursierii “Orizonturi Deschise” vor merge incepand din toamna acestui an la institutii de invatamant de prestigiu precum University of Oxford, University of Cambridge, Columbia University, Georgetown University, Lyon Business School, Universite Paris I Pantheon Sorbonne, Uppsala University, Lund University, Universiteit van Amsterdam, TU Delft etc.

Lansate in luna noiembrie anul trecut, programele “Inventeaza-ti viitorul!” si “Orizonturi Deschise”, derulate de catre Fundatia Dinu Patriciu, sprijina copiii si tinerii cu rezultate bune la invatatura, dar cu situatii materiale precare, astfel incat acestia sa isi continue studiile, fie la liceu si facultate, fie sa isi desavarseasca formatia academica prin studii de master si doctorat in afara tarii.

Fundatia Dinu Patriciu este o organizatie non-guvernamentala care sprijina si promoveaza educatia, in toate formele sale, ajutand la formarea unor indivizi cu un pronuntat spirit de initiativa, cu o constiinta civica deosebita si un real simt al responsabilitatii. Fundatia isi propune astfel sa contribuie la transformarea societatii romanesti intr‑o societate de cetateni creativi si responsabili, care au capacitatea de a face propriile alegeri.

 

Componenta Comitetul de Incredere al Fundatiei Dinu Patriciu:

Ecaterina Andronescu - doctor in Stiinta si Ingineria Materialelor Oxidice, rector al Universitatii Politehnica Bucuresti si Presedinte al Consiliului National al Rectorilor;

Daniel Barbu – doctor in istorie si filozofie, profesor la Universitatea din Bucuresti si coordonator al programelor de burse ale Fundatiei;

Ionel Haiduc - doctor in chimie, profesor la Universitatea "Babes-Bolyai", Presedinte al Academiei Romane;

Andrei Plesu - doctor in istoria artei, profesor la Universitatea din Bucuresti, rector al Institutului de Studii Avansate "New Europe College”;

Petre Roman - doctor in mecanica fluidelor, profesor la Universitatea Politehnica Bucuresti.

18.07.2008