ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
COMUNICATE DE PRESA
 

Dinu Patriciu a primit premiul Donatorul anului 2008


Bucuresti, 09.03.2009


In cadrul celei de-a sasea editii a Galei Oameni pentru Oameni, din data de 5 martie a.c., premiul “Donatorul individual al anului 2008” a fost acordat domnului Dinu Patriciu, pentru investirea a 7.000.000 dolari anual in educatie prin programele desfasurate de catre fundatia sa.

Cel mai mare program al Fundatiei Dinu Patriciu este “Inventeaza-ti Viitorul!”, prin care anual, 5.500 de elevi si studenti primesc burse private de studiu.


“Personal, ma declar optimist si cred cu tarie ca societatea noastra este pe maini bune. Spun acest lucru dupa ce am cunoscut personal 120 de tineri dintre bursierii pe care ii sustinem. Sunt copii exceptionali, cu idei si potential, potential care trebuie cultivat cu multa grija. Acest premiu, cred eu, dovedeste faptul ca nu sunt singurul care crede in acest viitor, si ca efortul nostru este apreciat.” spune Dinu Patriciu, Presedinte al Fundatiei.


Gala Oameni pentru Oameni este un eveniment anual organizat in parteneriat de Asociatia pentru Relatii Comunitare si Camera de Comert Americana in Romania si menit sa identifice cele mai bune idei de implicare sociala, fiind reprezentantiv pentru companiile, ONG-urile si oamenii care inteleg sa contribuie prin aceasta parghie la sustinerea unor piloni importanti in orice societate.

Din perspectiva activitatii Fundatiei Dinu Patriciu, unul dintre acesti piloni este educatia, care, in opinia domnului Patriciu „formeaza generatii si mentalitati, intretine valori si genereaza sentimentul apartenentei la o cultura. Prin urmare, educatia este resursa strategica a unei tari si nicio viziune de dezvoltare nu este posibila fara sisteme educationale coerente”.


Criteriile de evaluare pentru acordarea premiului “Donatorul individual al anului 2008” se refera la rezultatele proiectului, consecventa suportului acordat in baza unei strategii coerente, beneficiul concret la nivelul comunitatii prin tratarea pe termen lung a cauzelor problemei si desigur respectarea normelor legale in vigoare si a principiilor etice privind donatia.


Pentru  anul  de studiu 2008-2009,  Fundatia acorda efectiv, incepand cu luna septembrie 2008,

5.594 de burse tinerilor merituosi, dar ale caror resurse financiare limitate reprezinta un obstacol major in desavarsirea educatiei. Bursierii au fost alesi din peste 21.000 candidati care s-au inscris in program.

“Inventeaza-ti Viitorul!” este un program pe termen lung, iar inscrierile pentru bursele acordate in anul scolar 2009/2010 au inceput din data de 15 septembrie 2008 si se vor incheia in data de 15 martie a.c..


Fundatia este finantata din plasamentul in valoare de 100 milioane de dolari al domnului Dinu Patriciu intr-un fond de investitii, care garanteaza un buget anual al fundatiei de 7 milioane USD.


Programul national de burse private „Inventeaza-ti Viitorul!” sprijina tinerii merituosi, dar expusi riscului de abandon scolar, sa acceada la o educatie cat mai buna, o pregatire stiintifica cat mai completa. In plus, necesitatea lui rezida in statistici sumbre: rata de parasire timpurie a sistemului educational din Romania este de aproximativ 19%, doar 82% dintre adolescentii cu varsta intre 15-16 ani sunt inscrisi in licee sau scoli profesionale si doar 25% din elevii din mediul rural ajung sa frecventeze cursurile unui liceu.


Fundatia Dinu Patriciu este o organizatie neguvernamentala, care sprijina si promoveaza educatia, in toate formele sale, ajutand la formarea unor indivizi cu un pronuntat spirit de initiativa, cu o constiinta civica deosebita si un real simt al responsabilitatii. Fundatia isi propune astfel sa contribuie la transformarea societatii romanesti intr o societate de cetateni creativi si responsabili, care au capacitatea de a face propriile alegeri.

 

10.03.2009