ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
COMUNICATE DE PRESA
 

Un grup de 18 profesori romani din mediul rural pleaca in schimb de experienta in Finlanda


Fundatia Dinu Patriciu va finanta in cadrul programului “Educatia merita!” vizita in Finlanda a unui grup de 18 profesori romani de gimnaziu si liceu din mediul rural, din judetele: Arad, Prahova, Hunedoara, Calarasi, Vrancea si Arges. Profesorii au fost selectati in urma proiectului “Scoala de vara – Educatia Merita”.

Astfel, intre 5 – 11 septembrie, profesorii vor avea prilejul unui schimb de experienta cu profesori din scolile finlandeze, renumite in lume pentru cel mai mare numar de elevi si studenti cu rezultate exceptionale la invatatura.

Prin aceasta vizita se urmareste in primul rand contactul direct al profesorilor romani cu profesori si elevi din scoli primare, gimnaziale, licee, institutii de invatamant special si vocational. Cei 18 profesori se vor familiariza prin asistarea la ore obisnuite de curs cu metodele de predare din unitatile de invatamant finlandeze, cu scopul de a impartasi la intoarcerea in tara colegilor lor de catedra toate cunostintele acumulate pe parcursul vizitei, cu focus preponderent pe mijloacele de interactiune didactica in relatia profesor - elev.

In completarea agendei, vizitele in scoli vor fi urmate de sesiuni de comunicari intre profesori, in cadrul carora se vor urmari cateva directii cheie: metode de predare moderne prin care copiii si adolescentii sunt implicati in trasarea propriului parcurs profesional, tehnici de interactiune cu elevii si cultivarea abilitatilor personale in scolile pentru invatamantul special si vocational, implicarea elevilor in activitati extracuriculare.

“Calitatea educatiei este determinata in mod direct de calitatea si motivatia profesorilor. Ne dorim asadar sa investim intr-o mai buna pregatire profesionala a profesorilor romani si ne concentram in acest moment pe cei care isi desfasoara activitatea in mediul rural deoarece acolo sunt cele mai multe nevoi.Credem ca nu sistemul influenteaza intotdeauna conduita si activitatile profesorilor pentru educatia de calitate, ci mai degraba preocuparea permanenta pentru formarea profesionala si pasiunea pentru profesie. Invatamantul finlandez este recunoscut la nivel mondial pentru calitatea extraordinara dar mai ales pentru relatiile de parteneriat si prietenie intre elevi si profesori. Profesorii romani vor avea astfel ocazia sa observe in mod direct si nemijlocit activitatea la clasa si premisele succesului sistemului finlandez.” a declarat Tincuta Baltag, Director General Fundatia Dinu Patriciu     

Fundatia Dinu Patriciu a lansat prima editie a proiectului "Scoala de Vara", in cadrul programului "Educatia Merita!". Astfel, in perioada 4-11 iulie 2010, 44 de profesori de gimnaziu si liceu din mediul rural s-au familiarizat cu cele mai moderne metode de predare si evaluare.

Evenimentul a cuprins patru module: Tehnici moderne de predare, Utilizarea noilor tehnologii in educatie, Comunicare si Leadership educational si trei sesiuni plenare: Cum sa implicam parintii si comunitatea in proiectele scolii, Sala cu oglinzi-elemente de psihologie scolara, Dezbatere pe marginea conceptelor de predare-invatare plecand de la o lectie demonstrativa. Formatorii sunt specialisti cu experienta in domeniul educatiei din tara si strainatate.

Pentru mai multe informatii:

Silvia Boeriu – Manager de Comunicare //silvia.boeriu@fundatiadinupatriciu.ro // tel: 0747 012 942

Sanda Bordei – Director Program “Educatia Merita”//sanda.bordei@fundatiadinupatriciu.ro// tel: 031 425 4120

02.09.2010