ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Fundatia Dinu Patriciu investeste anual peste 5 milioane USD in educatie

SHARE: tweet this

BucureÅŸti, 15 noiembrie 2007


FUNDAÅ¢IA DINU PATRICIU investeÅŸte peste 5 milioane de dolari prin două ample programe de burse: Inventează-ti viitorul!, destinat sustinerii financiare ÅŸi dezvoltării performantelor ÅŸcolare ale tinerilor liceeni ÅŸi studenti ce provin din familii cu resurse financiare modeste, ÅŸi Orizonturi deschise destinat absolventilor de studii universitare ce doresc să-ÅŸi desăvârÅŸească studiile academice post-universitare.

Întemeiată cu sprijinul ÅŸi implicarea omului de afaceri Dinu Patriciu, FUNDAÅ¢IA DINU PATRICIU este animată de convingerea că o societate modernă este o societate în care fiecare are cu adevărat ÅŸansa să-ÅŸi construiască propriul viitor ÅŸi că o astfel de societate nu se poate construi în lipsa initiativei civice. Fundatia Dinu Patriciu îÅŸi propune să participe, prin propria sa strategie pe termen lung, la procesul de transformare a societătii româneÅŸti într-o societate de cetăteni, responsabili ÅŸi creativi, cu drepturi depline ÅŸi multiple posibilităti de împlinire într-o lume a cunoaÅŸterii, intentionând să devină o bancă de oportunităti pregătită să acorde credit moral ÅŸi material acelor tineri cu posibilităti financiare reduse.

"Cred în forta exemplului individual ÅŸi în datoria morală a celor care au reuÅŸit să împărtăşească societătii din experienta ÅŸi roadele succesului personal. Sunt sigur că vom putea multiplica ÅŸansele de succes pentru tinerii români, ÅŸtiind că reuÅŸita fiecăruia este mai mare într-o societate care creează oportunităti. Acesta este modul prin care eu înteleg să contribui la afimarea unei Românii prospere.” a declarat Dinu Patriciu, fondator ÅŸi preÅŸedinte al Fundatiei.

Programul Inventează-ti viitorul! se adresează elevilor din clasele IX-XII ÅŸi studentilor cu performante ÅŸcolare bune, dar care nu au suficiente resurse pentru a studia în conditii decente. Prin acest program, Fundatia Dinu Patriciu acordă simultan ÅŸi pe durata întregului an ÅŸcolar începând cu anul de studiu 2008-2009, un număr de 5.000 de burse în valoare de 200 lei pe lună pentru elevii de liceu ÅŸi 500 de burse în valoare de 300 lei pe lună pentru studenti. Pentru toti beneficiarii există posibilitatea prelungirii pentru anii ÅŸcolari/universitari următori, în măsura în care ei dovedesc că îÅŸi mentin sau îÅŸi îmbunătătesc rezultatele academice.

Beneficiarii trebuie să fie cetăteni români, înmatriculati ca elevi în clasele IX-XII, la cursurile de zi, în ÅŸcolile ÅŸi liceele din reteaua educatiei nationale (publice ÅŸi/sau private) sau ca studenti în reteaua de universităti româneÅŸti (publice ÅŸi/sau private) ÅŸi trebuie să îndeplinească simultan două conditii:
1. să aibă o medie a ultimului an de studii cel putin egală cu 8,00;
2. să aibă o situatie socială modestă, respectiv să provină din familii cu un venit pe membru de familie în ultimele trei luni inferior pragului de 400 RON pe lună.

”Accesul la educatie este conditia pentru o comunitate democratică ÅŸi prosperă. Educatia este cea care formează generatii ÅŸi mentalităti, întretine valori ÅŸi generează sentimentul apartenentei la o cultură. Orice decizie care vizează educatia influentează de fapt viitorul pe termen lung al societătii. De aceea consider că educatia este resursa strategică a unei tări. Nicio viziune de dezvoltare nu este posibilă fără sisteme educationale coerente. Este vital pentru România europeană ca tinerii să aibă acces la educatie ÅŸi să-ÅŸi formeze o mentalitate bazată pe liberă initiativă, pe gândire critică ÅŸi responsabilă.”  a adăugat Dinu Patriciu.

Programul de burse Orizonturi Deschise se adresează tinerilor care au absolvit studiile universitare ÅŸi îÅŸi propune să investească în  tinerii cu posibilităti intelectuale exceptionale, pentru că ei sunt cei care vor forma generatii de  profesioniÅŸti ÅŸi lideri capabili să genereze performantă pentru România. Astfel, anual se vor acorda 100 de burse în valoare de 15.000 USD fiecare, pentru masteranzi ÅŸi/sau doctoranzi care vor fi sprijiniti în finantarea studiilor post-universitare (master sau doctorat) în universităti occidentale de prestigiu.

”În calitate de lider al unei mari corporatii ÅŸtiu că lucrurile durabile nu pot fi clădite fără cunoaÅŸtere ÅŸi spirit întreprinzător ÅŸi că aptitudinile fiecăruia trebuie sprijinite ÅŸi cultivate cu grijă. De aceea cred că educatia este o responsabilitate a fiecăruia dintre noi.”  a încheiat Dl. Patriciu.


Programele beneficiază de un prestigios comitet de evaluare format din personalităti ale vietii publice ÅŸi academice româneÅŸti:

Daniel Barbu, doctor în istorie, doctor în filozofie, profesor la Universitatea din BucureÅŸti, Facultatea de Åžtiinte Politice (Coordonator al programelor de burse ale Fundatiei Dinu Patriciu)
Ecaterina Andronescu, doctor în Åžtiintă ÅŸi Ingineria Materialelor Oxidice, profesor la Universitatea Politehnica BucureÅŸti, ministru al educatiei (2000-2003), rector al Universitătii Politehnica BucureÅŸti, PreÅŸedintele Consiliului National al Rectorilor, deputat începând cu anul 1996
Ionel Haiduc, preÅŸedintele Academiei Române, doctor în chimie, profesor la Universitatea "BabeÅŸ-Bolyai"
Ioan Pânzaru, doctor în filologie, Rector al Universitătii din BucureÅŸti
Andrei PleÅŸu, doctor în istoria artei ÅŸi profesor la Universitatea din BucureÅŸti, rector al Institutului de Studii Avansate "New Europe College", ministru al culturii (1989-1991), ministru al afacerilor externe (1997-1999)
Petre Roman, doctor în mecanica fluidelor, profesor la Universitatea Politehnica BucureÅŸti, prim ministru al României (1989-1991), deputat (1990-1992), senator (1992-2004), PreÅŸedintele Senatului României (1996-2000), ministru al afacerilor externe (1999-2000).

 


 

09.05.2008

Numar de vizualizari: 4222