ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Prezentarile de la scoala de vara destinata profesorilor pot fi urmarite in direct

SHARE: tweet this

Transmisia video in direct a prezentarilor si dezbaterilor care au loc la scoala de vara ,,Educatia Merita!", destinata profesorilor din institutii de invatamant din mediul rural, poate fi urmarita la adresa http://live.scoaladevara.eu/. Tot acolo pot fi adresate, printr-un chat in direct, intrebari si propuneri de discutii care le vor fi transmise vorbitorilor si moderatorilor.

Prima editie a scolii de vara ,,Educatia Merita!", organizata si finantata de Fundatia Dinu Patriciu (FDP), a debutat astazi la Hotelul International din Sinaia, cu participarea a 44 de profesori de la 7 scoli din toate zonele tarii. Evenimentul isi propune sa compenseze decalajele mari dintre sistemele de educatie moderne din Occident si invatamantul romanesc, primind si acreditarea Centrului National de Formare a Personalului din Invatamantul Preuniversitar. In deschidere, directorul general al FDP, Tincuta Baltag, si Cristian Ducu, trainer la Smart Solutions&Support, au vorbit despre importanta rolului profesorilor in societatea romaneasca.

,,Profesorii au un rol esential un viata unui copil, ei pot schimba destinele unor copii carora nu li se da nici o sansa. De aceea, numai avand profesori buni si motivati putem spera ca Romania sa revina cu fruntea sus in Uniunea Europeana" a declarat Tincuta Baltag. Ea a vorbit si despre deteriorarea statutului si reputatiei oamenilor de la catedra, situatie pentru care se cauta vinovati, si nu solutii. La randul sau, Cristian Ducu a subliniat cat este de important ca profesorii sa le cultive elevilor capacitati precum luarea de decizii pe cont propriu si gandirea critica.

In continuarea primei zile, dr. Jukka Kangaslahti (in imagine), consultant al Parlamentului European, cu o experienta de peste 30 de ani in domeniu educatiei, a sustinut o prezentare despre sistemul educational finlandez, unul dintre cele mai performante din intreaga lume. El le-a vorbit participantilor despre principiile care stau la baza invatamantului finlandez si despre modul in care acestea ar putea fi implementate in Romania fara a renunta la aspectele pozitive, specific nationale existente la noi in tara.

Scoala de vara va cuprinde patru module: tehnici moderne de predare, utilizarea noilor tehnologii in educatie, comunicare si leadership educational si trei sesiuni plenare: Cum sa implicam parintii si comunitatea in proiectele scolii, ,,sala cu oglinzi” - elemente de psihologie scolara, dezbatere pe marginea conceptelor de predare-invatare plecand de la o lectie demonstrativa. 

Dorinta organizatorilor este ca profesorii care au participat la eveniment sa isi desfasoare, pe viitor, orele intr-un mod interactiv, sa inlocuiasca metoda scrierii dupa dictare cu cea a reflectiei si dialogului, sa creasca ponderea lucrului in echipa la clasa, precum si sa stimuleze permanent elevii sa gandeasca critic, sa aiba un rol activ in timpul orelor, sa invete sa caute informatii din diferite surse pe care sa le prezinte la clasa, sa isi sustina punctul de vedere si sa propuna si sa implementeze proiecte.

Scoala de vara ,,Educatia merita!" va fi urmata, in toamna acestui an, de o vizita de studiu de o saptamana la cateva scoli din Finlanda la care vor fi invitati 18 dintre cei 44 de profesori cursanti. Selectia acestora se va face pe baza a opt criterii urmarite de moderatori pe tot parcursul scolii de vara. Acestea sunt: atitudinea generala fata de obiectivele modulului, gradul de participare si de implicare, coerenta discursului, gradul de cooperare/colaborare, calitatea argumentelor, nivewlul de cunostinte asimilate, nivelul de combatitivitate si incadrarea in timpul acordat unei sarcini.

Participantii selectionati au, astfel, oportunitatea de a intra in contact direct cu sistemul educational finlandez, printre cele mai bune din lume si de a experimenta un nou mod de desfasurare a procesului educational. Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul evenimentului, www.scoaladevara.eu.

05.07.2010

Numar de vizualizari: 11770