ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Dinu Patriciu: ,,Cred ca in Romania exista foarte multe oportunitati create tocmai de criza si de haosul in care ne aflam"

SHARE: tweet this

La Intalnirea Anuala Orizonturi Deschise, cei 106 tineri participanti au dialogat cu Dinu Patriciu, presedintele fundatiei care ii poarta numele si care ofera, in fiecare an, 100 de burse tinerilor romani acceptati la masterat si doctorat la universitati prestigioase din intreaga lume. Puteti citi mai jos intrebarile tinerilor, fosti sau actuali bursieri, precum si raspunsurile pe care acestia le-au primit.

Gabriela Nicolescu (doctorand in Antropologie la Goldsmith College, University of London): In cadrul discutiilor avute astazi despre rolul tinerilor si implicarea lor social–politica s-a adus in discutie faptul ca institutiile, universitatile au un rol foarte important. Care sunt planurile dumneavoastra  in vederea realizarii unei astfel de universitati in Romania? Am in minte o paralela cu Central European University de la Budapesta care, pe langa faptul ca aduna studenti din toata lumea,  este un centru de excelenta care are un impact foarte mare asupra societatii maghiare?

Dinu Patriciu: E un gand pe care il urmaresc de mai mult de doi ani si am facut cativa pasi concreti. Am semnat de curand un memorandum cu o mare universitate americana. Din motive de confidentialitate nu pot inca sa va spun numele ei, dar este una din primele 30 de universitati din lume in ceea ce priveste studiile politice si economice. Nu e simplu deloc, pentru ca motivatiile financiare ale unei mari universitati americane sunt insemnate si nu corespund cu capacitatea financiara a studentilor din Romania sau a corporatiilor care ar vrea sa-si pregateasca oamenii intr-un astfel de program. Vom incepe in 2012, in vara, cu un program de executive MBA, apoi cu un masterat in Stiinte Politice si cu o alta universitate americana cu un Master of Arts. Apoi vor urma studiile universitare, probabil incepand din 2014. Sper ca aceasta institutie, care nu va semana cu institutiile de invatamant romanesti de acum, in primul rand prin nivelul corpului profesoral si in al doilea rand prin integrarea cu cealalta lume, sa schimbe ceva in invatamantul superior romanesc. In ultimii 20 de ani acesta a suferit un proces de involutie absolut evident.

Ramona Moldovan (masterand in consiliere genetica, Universitatea din Manchester): Intrebarea mea se leaga de un comentariu de dimineata al doamnei Tincuta Baltag, ca acest program este pentru dumneavoastra o investitie. Cand si cum veti sti daca aceasta investitie a fost profitabila?

Dinu Patriciu: Atunci cand voi vedea niste tineri romani propusi pentru premiul Nobel, atunci cand voi vedea ca in universitatile romanesti incep sa vina studenti din alte parti, atunci cand voi vedea mari afaceri cu radacinile in Romania si care au devenit multinationale, atunci voi crede ca aceasta investitie a dat roade. Sa stiti ca nu orice investitie trebuie sa duca neaparat la un profit material, imediat. Nu pot decat sa va doresc tuturor sa ajungeti in situatia de a lupta pentru alt tip de satisfactii decat cele materiale. Pentru mine aceaste investitie in viitorul societatii noastre romanesti este importanta pentru ca este ceea ce pot lasa dupa mine mai solid.

Daniela Palimariu (master in Arte, University College Falmouth): Vreau sa va intreb, legat de intoarcerea in Romania, daca aceasta trebuie sa fie neaparat geografica. E relevant ca esti in Romania daca lucrezi pentru o multinationala care exporta toate profiturile in alta parte sau poti lucra pentru o institutie romaneasca in alta parte?

Dinu Patriciu: Intre Fundatia Dinu Patriciu si bursieri exista un contract de bursa privata. Conditia esentiala din acest contract este ca dupa terminarea studiilor sa va intorceti in Romania si sa incercati sa va gasiti locul. In plus, cred ca oportunitatile sunt mai mari acasa pentru ca puteti mult mai bine sa relationati cu mediul. Veti vedea cat de puternica este influenta relationarii si cum oamenii se trag unii dupa altii in functie de grupul din care provin.

E vorba si de apartenenta la un spirit, la o cultura, la o comunitate pe care o simti a ta si vrei sa o vezi ca evolueaza. In lumea de astazi, evolutia in sensul eficientei, al progresului de orice fel, al cresterii materiale nu este garantata. N-a fost garantata niciodata in istorie. Astazi evoluam si involuam mult mai rapid. Vorbind de multinationale, pot sa apara si multinationale cu radacinile aici, in Romania si sunt convins ca vor aparea, in domeniul financiar, industrial. Sunt convins ca Romania are o sansa de a deveni integratorul intregii regiuni, este tara cu potentialul cel mai mare, macar din punct de vedere al asezarii geografice.

Un masterat este un inceput. Sa nu va considerati atotstiutori. Dupa ce ati terminat nu faceti decat primul pas in viata reala care este cu totul altceva decat cea de scoala. Oricate studii de caz ai face, oricat de luminati ar fi profesorii pe care ii ai, ei nu pot fi inlocuiti de experientele din lumea reala. Multi incearca imediat dupa ce au terminat studiile sa puna pe roate o afacere. Si aceasta este o greseala, pentru ca n-ai suficienta cunoastere, si lumea de azi devine din ce in ce mai complexa, cum bine stim. Vremurile pionieratului, cum a fost de exemplu IT-ul,  au trecut. Astazi e foarte greu sa pornesti dintr-un garaj unde scrii niste programe de computer sau construiesti niste computere. Nu cred in astfel de povesti. Mai degraba cred in posibilitatea de a folosi relationari si de a aplica idei cu sprijinul unor finantatori. De altfel, capitalismul, zic eu mereu, este intalnirea dintre idee si bani.

Monica Oncu (absolventa unui master de antreprenoriat strategic in Suedia): Daca am veni cu un bun plan de afaceri la dumneavoastra ati accepta sa ne fiti un fel de mentor, astfel incat sa se intalneasca ideea cu finantarea?

Dinu Patriciu: Cu siguranta da, dar sunt foarte selectiv. Primesc foarte multe propuneri de afaceri, mai ales de la tineri si ma uit pe ele cu atentie. De foarte multe ori le gasesc hibe, din motivele pe care vi le spuneam mai inainte. Viata pare foarte simpla cand de-abia ai iesit din scoala. Trebuie sa treci printr-o acumulare de experiente traite cu adevarat si nu din carti in asa fel incat sa poti sa faci un plan de afaceri absolut realist. Mi s-a intamplat sa merg pe mana unor tineri care incercau sa-mi demonstreze valabilitatea unor propuneri de afaceri. O idee foarte buna poti avea cand ai terminat scoala, cu siguranta. Dar de la idee si pana la a o pune in practica este cale foarte lunga. Nu cifrele sunt relevante in momentul in care reusesti sa faci un plan de afaceri, ci contextul in care reusesti sa te inscrii si sa devii diferit.

Mariuca Morariu (absolventa a unui master in studii de comunicare europeana la Universitatea din Amsterdam): Mai dati o sansa unui partid tanar, format din tineri care n-au nici o legatura cu politica romaneasca. Ati incuraja un tanar sa faca acest pas?

Dinu Patriciu: Intrebarea este extrem de complexa si raspunsul va fi la fel. Nu sfatuiesc pe niciunul dintre voi sa se apuce de politica atunci cand isi termina studiile. Poate dupa ce isi consolideaza o personalitate in comunitate, o misiune si mijloacele materiale de a fi independent. Pentru ca numai nedepinzand de o leafa in slujba comunitatii poti cu adevarat sa faci politica pentru ceilalti. Politica in Romania a luat-o in jos de mult, s-a degradat extrem de tare, exista o diferenta colosala intre nivelul de inteligenta al mediului de afaceri si clasa politica. Indraznesc sa afirm ca unii oameni politici de la noi nu inteleg nimic din ce li se intampla, pentru ca privesc inca economia si societatea romaneasca in spirit feudal, ca pe o scoica inchisa si nu o inchidere care sa deschida, vorba lui Noica despre satul romanesc. Au involuat atat din punct de vedere al capacitatilor administrative, cat si din punct de vedere conceptual.

Eu sunt un libertarian. Cred in libertatea absoluta, cred in necesara disparitie a statului, cred intr-un viitor in care statele nationale isi vor pastra, cel mult, rolul simbolic si nu pe cel administrativ cedat in favoarea autoritatilor publice locale apropiate de cetatean sau al celor supranationale care pot reglementa regiuni. Cred ca epoca statului national, inventia Revolutiei Franceze si a capitalismului timpuriu in care corporatiile isi cautau areale de expansiune, s-a terminat odata cu globalizarea, si ca omenirea isi cauta un nou fagas astazi, in care sa existe o mult mai mare implicare a indiviziilor si a corporatiilor multinationale in relatiile internationale, decat cea a statelor.

Horatiu Mocian (master in Advanced Computing, Univesity College London): Credeti ca studentii care au fost un an sau doi in afara au puterea de a schimba ceva in bine sau e nevoie sa petreaca mai mult timp in afara?

Dinu Patriciu: Cred ca in Romania exista foarte multe oportunitati create tocmai de criza si de haosul in care ne aflam. Criza poate fi o oportunitate pentru oameni inteligenti, decisi si care stiu sa construiasca, va pot da nenumarate exemple. Nu va indemn sa fiti carieristi, sa va duceti intr-o corporatie si sa ramaneti acolo, ci dimpotriva, sa cautati sa explorati cat mai multe posibilitati in primii ani in profesiune si de-abia apoi sa incercati sa va integrati, in locul pe care il considerati potrivit, pentru o vreme mai lunga.

Monica Enescu (master in Biomedial Engineering, University of Oxford): Sustine vreunul dintre proiectele dumneavoastra de viitor cercetarea stiintifica in domeniul medical?

Dinu Patriciu: Am o institutie care se ocupa de cercetare, nu in domeniul in care va specializati dumneavoastra. Aceasta organizatie functioneaza in Romania dar foloseste un model matricial in care sunt introduse grupe de cercetare din diverse universitati din Anglia, din Europa si grupe de cercetare din institute din Statele Unite, de asemenea. Cred ca cercetarea stiintifica nu se mai face astazi decat integrat si creand echipe de proiect care relationeaza la distanta foarte mare. Nu mai este vorba astazi de finantarea de catre state a cercetarii fundamentale. Constat ca, incet-incet, marile institutii de cercetare fie se intrepatrund, fie se dizolva. Oamenii care pleaca din cercetare ajung sa creeze fonduri de investitii pentru dezvoltarea unor idei tehnologice revolutionare. Cercetarea este domeniul care se globalizeaza cel mai rapid.

Florenta  Marginas (absolventa a unui master in business si finante, Universitatea din Amsterdam): Ne-ati sugerat sa nu intram in politica, nici sa nu incepem un business. Eu am primit oferte de job pe o pozitie similara celei de pe care am plecat si cu un salariu care abia acopera cheltuielile de subzistenta. Ce facem ca sa ne intorcem in Romania cu placere?

Dinu Patriciu: Da, asa este, primul job, indiferent de studiile pe care le ai, e foarte prost platit, in Romania mai ales. Dar sfatul meu e sa nu stai mult acolo. Ia-l si cauta altceva in sase luni, un an. Din cateva astfel de experiente cu siguranta vei avea foarte mult de castigat, dar si de pierdut. Cei de la resurse umane te vor intreba de ce ai schimbat atatea locuri de munca. Trebuie sa le raspunzi cinstit: pentru ca imi caut locul, poate il gasesc la voi, aici. Dar pentru ca mi-ai pus o intrebare foarte concreta as vrea sa iti raspund cu un sfat la fel de concret. Cand te duci sa iti cauti un job sa nu ai niciodata pozitia de solicitant. Fa-le o favoare ca te-ai dus acolo, tu esti mai bun decat ei, esti mai bun decat birocratia unei comparatii. Le faci o favoare de a le impartasi din cunoasterea ta. Asta nu inseamna ca esti arogant, ci ca iti stii valoarea. Sa stii ca orice manager va aprecia mai tare o astfel de atitudine decat pe cea de umil solicitant. Daca managerul nu apreciaza o astfel de atitudine, cu siguranta nu trebuie sa te duci acolo, inseamna ca au o cultura de corporatie gresita.

Marina Neagu (master in planificare urbana si regionala la London School of Economics): Incerc sa-mi imaginez cum va arata colaborarea dintre noi si dintre noi si fundatie cand voi reveni in tara. Aveti vreo recomandare sau asteptare pentru noi ca grup?

Dinu Patriciu: As vrea ca toti sa ramaneti in contact unii cu altii schimband idei si relatii intre voi, ajutandu-va, sprijinindu-va in asa fel incat sa deveniti in timp sa deveniti o echipa coerenta si capabila sa aiba un sambure comun.

Diana Gaftea (master in finante la London Business School): Referitor la piata de capital, mi-ar placea sa aflu viziunea dumneavoastra despre rolul pe care l-ar putea avea Romania si oamenii de afaceri romani in regiune.

Dinu Patriciu: In masura in care vom reusi sa depasim handicapul prostiei mediului politic, am putea sa fim centrul financiar al lumii balcanice. Romaniei ii da dreptul acesta mai ales infrastructura economica care deja exista in Bucuresti, spre deosebire de alte comunitati mai mici din Balcani. De altfel, in regiune exista companii care sunt mai mari decat dimensiunea propriilor economii si care se vor lista la Viena sau in cine stie ce alte locuri daca noi nu vom reusi sa ne castigam rolul de capitala financiara a lumii balcanice.

Petru Szedlacsek (master in istorie moderna, Universitatea scotiana Saint Andrews):  In ce masura intentionati sa puneti accent pe dezvoltarea domeniului stiintelor socio-umane?

Dinu Patriciu: Cred ca intr-un plan de afaceri serios isi are loc orice om cu specializare umanista, in functie de profilul sau. Cred ca fara a intelege determinarile istorice, mai ales cele recente, e foarte greu de inteles modelul in care ar trebui sa se dezvolte acest spatiu al nostru.

Petru Szedlacsek : Filosofia ce rol ar avea aici?

Dinu Patriciu: Enorm. E evident ca fara sa ai o viziune despre lume, un sistem de valori, un cod etic este greu sa dezvolti fie si cea mai mica afacere. Filosofia are in business un rol colosal de important. Fara princpii, nu ai cum sa te asezi cu picioarele pe teren solid.

Raluca Hritcu (absolventa de MBA, Universitatea din Amsterdam): Vad o problema la spiritul antreprenorial al tinerilor de liceu. Ati fi interesat sa investiti intr-un proiect care sa stimuleze antreprenoriatul in randul elevilor de liceu?

Dinu Patriciu: Da, o si fac, prin programul ,,Inventeaza-ti viitorul!”, unde finantam 5.000 de liceeni, program care incearca sa stimuleze antreprenoriatul. Am spus-o si astazi, eu ii ajut pe cei care se ajuta singuri.

Dar cred ca problema invatamantului  romanesc este mult mai grava. Noi finantam scoala si nu finantam elevul. Finantarea directa a elevului si apoi intrarea scolilor in competitie ar rezolva pe cale naturala aceasta problema. Nu are nicio legatura cu realitatea sistemul romanesc de invatamant de astazi, profund birocratic, supus statului si incapabil sa se autosustina. Va recomand sa cititi cele scrise de Milton Friedman cu privire la sistemul cupoanelor de invatamant.

Maria Boghiu (master in Computer Science, Oxford): Multi oameni de afaceri din vest doneaza pentru proiecte sociale, cum e si apelul recent al lui Bill Gates. Sunt curioasa daca aveti spor sa-i convingeti si pe alti intreprinzatori romani sa va urmeze exemplul in ceea ce faceti la fundatia dumneavoastra.

Dinu Patriciu: Spor n-am. Macar din imitatie si din orgoliu au inceput sa existe astfel de exemple si la noi. Sigur, timide. Altele sunt de toata admiratia pentru ca sunt oameni cu mijloace financiare substantiale pentru Romania, dar reduse in comparatie cu cele din alte parti si care dau o parte importanta din averea lor pentru comunitate. Nici Bill Gates, nici Warren Buffet nu dau pentru scopuri sociale, dau pentru comunitate, pentru indivizi, pentru oameni care au nevoie si care pot sa fie ajutati in propria lor viata. Satisfactia nu vine numai din acumulare si din succesul in afaceri. Cred ca aceasta etica capitalista va castiga in viitor in Romania.

Alexandra Velescu (master in International Management, WU Vienna University):  Inteleg ca nu sunteti de acord cu socialismul, nu cum functioneaza el la noi. Dar ce parere aveti despre modelul social din Scandinavia care a dat rezultate pana acum?

Dinu Patriciu: O parere foarte proasta. El corespundea unei anumite perioade, perioadei industrializarii, cand fabrica avea nevoie de comunitatea care o facea sa prospere datorita unui efort colectiv. In epoca globalizarii modelul nu mai functioneaza. Sigur, el inca pare de succes atata vreme cat curge titeiul in Marea Nordului, dar are limitele lui si va rog sa cautati sa le intelegeti. Nu cred ca tarile scandinave sunt modelul de urmat. Ma uit la viteza de crestere, chiar fara resurse naturale, din alte tari ale lumii.

Felix Moldovan (master in Stiinte Politice, Universitatea din Edinburgh): Credeti in nevoia formarii unei elite politice in Romania si in posibilitatea ca aceasta sa conduca tara spre un viitor mai ferict?

Dinu Patriciu: Cea mai naturala explicatie a cuvantului elita o da Andrei Plescu cand spune ca exista si elita instalatorilor, si a electricienilor, s.a.m.d. De fapt, totul pleaca de la respectul si demnitatea individiului. Daca faci bine ce faci in coltisorul tau de viata faci parte din elita, indiferent ce-ai face, daca esti fermier sau profesor universitar. O astfel de definite a elitei cred ca avem nevoie sa o impunem in societatea romaneasca. Ea s-a pierdut prin nivelarea egalitarista a sistemului comunist. Dar elitele acestea exista si la sat si la oras, cu conditia sa le redam respectul cuvenit, sa stimulam mitologia succesului in societatea romaneasca.

Dl Ionel Haiduc,  Presedintele Academiei Romane: Cred ca in contextul discutiei despre elite ar trebui sa vorbim si despre impostura, pentru ca impostura este cea care erodeaza cultivarea elitelor. Din experienta de viata si din invatamant cunosc ca impostura este din ce in ce mai prezenta si agresiva in societatea romaneasca.

Dinu Patriciu: Eu cred ca in ultimii 20 de ani impostura a aparut din cauza jocului politic si s-a propagat in societate pentru ca politicienii s-au nascut dintre cei care nu puteau avea un loc in propria lor meserie. Din politica s-a transferat in intreaga societate. Cand in loc de criterii de evaluare ai doar jocul de putere, evident, apare impostura.

Maria Suciu (masterand in Biologie la Universitatea Oxford): Va multumesc in primul rand pentru sansa de a fi aici, pentru ca sunt multi oameni in Romania care isi dau seama ca educatia noastra are un handicap, dar sunt putini cei care chiar fac ceva in legatura cu asta. Iar aceasta sansa de a va cunoaste si de a studia afara la universitati de prestigiu ne ofera sansa sa aratam ca vrem intr-adevar  sa facem ceva si sper sa reusim asta.

Dinu Patriciu: Eu sper un singur lucru, sa va intoarceti macar pentru o perioada acasa pentru ca societatea romaneasca nu va putea evolua fara voi, fara legatura cu lumea cealalta, a vestului, de care ne-am indepartat cu 70, 80 de ani in urma. Iar aceasta conditie pe care o avem contractual, dar si ca gest de incredere, ca dupa ce absolviti veti incerca sa va gasiti un loc in Romania are drept scop ridicarea si a altora, nu numai a voastra, cei pe care am reusit sa-i ajut sau care v-ati ajutat singuri ca eu sa va ajut. Cred ca Romania are astazi un handicap major in ceea ce priveste educatia si voi sunteti cei care puteti sa-l vindecati, intr-o oarecare masura.

Sper sa redevenim contemporani cu noi insine pentru ca de la o vreme incoace involuam si e pacat ca atatea energii se pierd. Sigur, fiecare este liber sa-si gaseasca propriul drum si sa aleaga, dar cred ca in Romania astazi exista sanse, in ciuda unui haos social si administrativ in care ne afundam din ce mai tare in ultimii 20 de ani. Cred ca exista sanse si pentru antropologi, si pentru biologi, si pentru oameni care au absolvit finantele. O sa ma intrebe domnisoara de mai devreme ce sanse poate avea un biolog intr-o tara in care nu exista spitale, daramite cercetare. Si o sa-i raspund ca in masura in care vom incepe sa atragem capital in farmaceutica, in medicina, in masura in care vom fi suficient de inteligenti incat sa schimbam sistemul administrativ si politic al acestei tari vor exista foarte multe sanse pentru oameni ca voi in Romania.

11.08.2010

Numar de vizualizari: 10405