ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Studii si joburi pentru tineri prin programul ,,Tineretul in miscare"

SHARE: tweet this

Comisia Europeana a lansat ieri, 15 septembrie, un program de sprijinire a tinerilor aflati in cautarea primului loc de munca. Printre cele 28 de actiuni ale programului, denumit ,,Tineretul in miscare”, se numara un site cu informatii despre burse in strainatate, imbunatatirea unui proiect de cautare de joburi  si un sistem de clasificare a universitatilor la nivel global.

De asemenea, tinerii vor putea obtine sprijin financiar pentru studii in strainatate si pentru lansarea unor afaceri, cu ajutorul Bancii Europene de  Investitii.

Potrivit datelor Comisiei Europene, cinci milioane de tineri europeni sunt, in prezent, in cautarea unui loc de munca, iar multi nu vor reusi sa se angajeze pentru ca nu au calificarile sau experienta necesara pentru posturile disponibile. De la declansarea crizei financiare, numarul de tineri care cauta un loc de munca a crescut de la 4 la 5 milioane, somajul in randul tinerilor ajungand in prezent, la nivelul UE, la aproape 21%, de la 14,7% in martie 2008.

Totodata, 40% dintre angajatorii europeni acorda importanta experientei obtinute prin studiu si munca in strainatate, prin care tinerii isi imbunatatesc nu doar competentele lingvistice, ci acumuleaza si alte competente bine pretuite.

In plus, un studiu realizat in 2007 de catre Wirtschafts- und Sozialforschung (Kerpen, Germania), cu privire la impactul programului Leonardo da Vinci pentru educatie profesionala a constatat ca 58% dintre someri au obtinut un loc de munca dupa formarea in strainatate si ca 34% au obtinut locuri de munca de o mai mare responsabilitate.

,,Masurile pe care le prezentam astazi sunt destinate se ridice nivelul de calitate a educatiei si formarii profesionale in Europa, pentru ca tinerii nostri sa fie pregatiti corespunzator pentru piata muncii de astazi. Dorim sa reducem numarul de persoane care parasesc scoala de timpuriu si sa marim proportia de tineri in educatia tertiara. Uniunea Europeana are nevoie de tot mai multi tineri cu un grad inalt de competenta, cunostinte solide si spirit inovator pentru a avea un viitor prosper”, a aratat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.

Primul loc de munca

In cadrul programului, la finalul acestui an se va lansa un nou Monitor European al locurilor de munca disponibile in intreaga Europa. Totodata, din toamna anului viitor competentele tinerilor vor putea fi inregistrate intr-un pasaport european al competentelor, pe baza Europass (CV online european), astfel incat ele sa fie clare si usor comparabile.

Tot din 2011 va incepe sa functioneze proiectul ,,Primul tau loc de munca EURES” care va oferi consultanta, cautare de locuri de munca si sprijin financiar tinerilor, precum si intreprinderilor, in special celor mici si mijlocii. Proiectul va fi gestionat de EURES, reteaua de servicii europene pentru ocuparea fortei de munca. (www.eures.europa.eu).

 Prea putini tineri urmeaza invatamantul superior

Programul ,,Tineretul in miscare” a fost conceput ca sprijin pentru tintele europene pentru educatie si piata muncii in urmatorii 10 ani. Autoritatile europene considera ca, in prezent, prea multi tineri parasesc scoala timpuriu si prea putini urmeaza o facultate, ceea ce afecteaza negativ viitoarea baza de competente a Europei. Obiectivele strategiei ,,Europa 2020” sunt reducerea de la 15% la 10% a proportiei de persoane care abandoneaza scoala timpuriu si cresterea proportiei de tineri cu educatie teritara sau echivalenta de la 31% la cel putin 40% pana in 2020.

 Un alt obiectiv al Uniunii Europene este ocuparea locurilor de munca in proportie de 75% pe parcursul urmatorilor 10 ani. Studiile Comisiei arata ca, pana in 2020, 35% dintre noile locuri de munca vor necesita calificari de nivel inalt si 50%, calificari de nivel mediu.

Modernizarea invatamantului superior

O alta componenta a programului ,,Tineretul in miscare” este modernizarea invatamantului superior, a carei agenda va fi prezentata de CE in 2011. Procesul de modernizare include o cooperare mai buna cu parteneri din alte parti ale lumii, crearea de modalitati flexibile de studiu pentru studentii care lucreaza deja si o informarea mai buna cu privire la performantele fiecarei institutii printr-un nou sistem international de clasificare a universitatilor.

Chat internet

Vineri 17 septembrie, comisarul Androulla Vassiliou va participa la un chat internet privind Tineretul in miscare intre orele 15:00 si 16:00. Intrebarile se pot trimite anticipat sau chiar in timpul chatului internet in orice limba UE la adresa urmatoare: EAC-YOM@ec.europa.eu. Chatul internet va fi transmis in direct prin live streaming la adresa: http://webcast.ec.europa.eu.

Foto: conviva-plus.ch

mihaela.elsner@fundatiadinupatriciu.ro

 


16.09.2010

Numar de vizualizari: 9188