ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Stiri pe scurt: universitatile britanice si-au pierdut suprematia in topul THE iar in Romania finantarea urmeaza elevul

SHARE: tweet this

Doar trei universitati britanice se afla printre primele 10 in topul Times Higher Education (THE) de anul acesta, ale carui prime 5 pozitii sunt ocupate de universitati americane: Harvard, California Institute of Technology, Massachuttes Institutes of Technology, universitatile Standford si, respectiv, Princeton.

Universitatea Cambridge, care s-a situat pe pozitia fruntasa in topul din anul 2009, se afla de data aceasta pe a sasea pozitie in clasament, impreuna cu Universitatea Oxford.

Anul acesta, lista a fost alcatuita pe baza unor noi criterii, ponderea reputatiei si a vechimii fiecarei institutii de invatamant fiind mai mica. In acelasi timp, in alcatuirea punctajului a crescut importanta standardelor de predare, a calificarilor profesorilor, a bugetului de cercetare, a citarilor in lucrarile de specialitate, a raportului dintre numarul studentilor si cel al profesorilor si a numarului studentilor internationali.

Astfel se explica, in opinia organizatorilor, schimbarile majore in clasament, evidente in cazul unor institutii precum University College London, care a trecut de pe locul 4 in 2009, pe locul 22 in 2010.

Statele Unite si Marea Britanie domina, impreuna, partea de sus a clasamentului: dintre universitatile de pe primele 20 de pozitii doar Institutul Elvetian de Tehnologie din Zurich nu apartine acestor doua tari.

Topul Times Higher Education a fost alcatuit pentru prima data in anul 2004 si este, alaturi de clasamentul QS, unul dintre cele mai respectate instrumente de analiza a performantelor institutiilor de invatamant superior la nivel mondial.

In Romania, finantarea de stat va urma elevul si in scolile particulare

Gradinitele si scolile particulare vor primi, de la bugetul de stat, finantare pentru fiecare elev echivalenta cu aceea primita de unitatile de invatamant de stat.

Potrivit AGERPRES,Senatul Romaniei a votat, marti, proiectul de lege care reglementeaza modificarea Legii invatamantului in sensul finantarii invatamantului preuniversitar particular acreditat preponderent de la bugetul de stat si de la bugetele locale.

Modalitatile concrete de proiectare, repartizare si executie bugetara a fondurilor urmeaza a fi stabilite prin norme metodologice elaborate de Ministerul Educatiei, Ministerul Finantelor Publice si cel al Administratiei si Internelor, cu consultarea federatiilor sindicale reprezentative din invatamant si a autoritatilor administratiei publice, se arata in actul normativ.

Principiul ,,finantarea urmeaza elevul" este aplicat in mai multe tari europene, precum Olanda, unde majoritate ainstitutiilor de invatamant preuniversitar sunt private, fiind finantate de la bugetul de stat. Parintii platesc o suma suplimentara dar aceasta este mult mai mica decat in tarile unde gradinitele si scolile trebuie sa isi acopere toate cheltuilelile din taxele scolare.

mihaela.elsner@fundatiadinupatriciu.ro16.09.2010

Numar de vizualizari: 6460