ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Profesorii nu vor mai fi majoritari in consiliile de administratie ale scolilor

SHARE: tweet this
Comisia senatoriala pentru invatamant a decis, joi, noi reguli pentru consiliile de administratie ale scolilor. Astfel, reprezentantii cadrelor didactice nu vor mai constitui 50% din membrii consiliilor iar deciziile din cadrul acestora se vor lua prin vot secret, potrivit AGERPRES.

Senatorii au decis ca, in cazul in care consiliul are 9 membri, 4 apartin scolii (incluzandu-l pe directorul scolii), 3 apartin consiliului local, unul fiind desemnat de primar, iar restul de 2 sunt reprezentanti ai federatiilor sau asociatiilor de parinti. Daca sunt 13 membri, 6 sunt desemnati de consiliul profesoral (incluzand directorul), 3 de consiliul local (dintre care unul de catre primar) si 3 de catre federatiile si asociatiile parintilor.

Numarul membrilor Consiliului de Administratie difera in functie de numarul elevilor scolii, in primul caz aceasta avand doar director, in cea de-a doua si director adjunct, potrivit proiectului de lege.

Presedintele comisiei, senatorul Mihail Hardau, a explicat, la finalul discutiilor, ca prin aceasta decizie, prin care niciun grup reprezentat in consiliile de administratie nu mai are majoritatea voturilor din start, s-a dorit asigurarea unui echilibru democratic.

,,La ora actuala (in forma adoptata de Camera Deputatilor – n.r.) sunt 50%-50%, iar directorul era membru de drept in Consiliu si bascula – ca sa spunem asa – majoritatea de partea profesorilor. Noi nu spunem ca profesorii nu cunosc activitatea scolii, dar descentralizarea presupune nu numai o mutatie a fondurilor, nu numai a deciziilor privind banii, ci si a deciziilor privind personalul, decia calitatea”, a afirmat Hardau.

El a spus ca, la intalnirile pe care membrii comisiei le-au avut cu reprezentantii sistemului de educatie, s-a reclamat faptul ca reprezentantii administratiei locale si cei ai parintilor (avand procente egalae de cate 25% in consiliile de administratie ale scolilor) au o ,,participare pasiva” care i-ar fi incurcat pe reprezentantii cadrelor didactice in luarea deciziilor.

,,Realitatea este insa alta. Neavand majoritate, nu aveau nicio putere sa influenteze deciziile. O majoritate este democratica daca, din cele trei grupuri, numai doua pot forma peste 50%”, a mai spus senatorul.

Nu in ultimul rand, dupa discutii aprinse privind participarea elevilor la luarea deciziilor in consiliile de administratie, senatorii au decis sa mentina, in principiu, forma Camerei Deputatilor, stipuland ca elevii nu au drept de  vot, insa beneficiaza de statutul de invitat permanent.

mihaela.elsner@fundatiadinupatriciu.ro

foto:verticalonline.ro

 

20.09.2010

Numar de vizualizari: 6019