ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Manualele scolare reglementate printr-o noua propunere legislativa

SHARE: tweet this

Noul proiect de lege propus in Camera Deputatilor de catre Adriana Saftoiu, deputat PNL, aduce in atentie o problema serioasa a sistemului educational romanesc si nereglementata pana in prezent, aceea a manualelor scolare. Initiativa legislativa prevede asigurarea in mod gratuit a manualelor si a auxiliarelor scolare pentru invatamantul obligatoriu, dar si pentru elevii din invatamantul profesional si liceal provenind din medii economice precare.

Reprezentand elemente de baza in procesul de formare, legea subliniaza importanta procesului de elaborare, evaluare si acreditare a manualelor scolare, conform unor standard bine definite ce tin de o serie de criterii de calitate. Caracterul nediscriminatoriu si conformitatea cu programa scolara, corectitudinea continutului stiintific, organizarea continutului in vederea formarii de competente, abordarea didactica sau contributia la optimizarea procesului de predare-invatare-evaluare sunt doar cateva dintre aspectele dezvoltate in noul proiect legislativ.

In plus, Adriana Saftoiu propune crearea unei Biblioteci Scolare Virtuale, accesata in mod gratuit de catre toti elevii si care sa contina toate materialele si informatiile necesare pentru fiecare nivel de studiu, disciplina si modul de pregatire profesionala, inclusiv pentru invatamantul special. Utilizarea de texte din operele literare, fragmente din lucrari stiintifice, reproduceri, ilustratii sau reproduceri, partituri, in manualele si auxiliarele scolare va fi scutite de plata drepturilor de autor.

Evaluarea stiintifica a proiectelor de manuale scolare se realizeaza de catre un corp de experti, selectionat de catre MECTS in baza nivelului de pregatire in activitati de evaluare/reevaluare/perfectionare a initiativelor de acest gen. Procesul de evaluare se realizeaza anual, prin intermediul unei aplicatii publice on-line, gestionata de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Nu in ultimul rand, noua lege mai sustine descentralizarea procesului de achizitie a manulelor la nivelul fiecarui judet, respectiv al municipiului Bucuresti si oferirea unei libertati decizionale crescute actorilor locali, proces ce va fi monitorizat la nivel central prin intermediului “Catalogului”, o baza de date ce contine lista completa a tuturor manualelor si auxiliarelor aprobate de catre ministrul Educatiei.

21.09.2010

Numar de vizualizari: 6108