ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Dan Gilea, bursier al Fundatiei Dinu Patriciu: una dintre valorile in care cred e implicarea sociala. Tot ce fac vine din dorinta de a-i ajuta pe ceilalti, dar si de a ma dezvolta personal

SHARE: tweet this

Dan Gilea a descoperit bucuria de a se face util prin voluntariat inca din clasa a VII-a. Baiatul este elev in clasa a XII-a la Liceul National Ghorghe Rosca Codreanu din Barlad si bursier al Fundatiei Dinu Patriciu.

„Mila te face doar sa-ti para rau. Compasiunea te face sa treci la fapte!", este motto-ul pe care Dan il afiseaza pe pagina sa de Facebook. Intr-o zi, pe cand era in scoala generala, diriginta le-a propus elevilor din clasa in care invata Dan sa mearga la o plantare de copaci in localitate.

Aceea a fost prima lui actiune de voluntariat. Acum planteaza copaci in fiecare an si s-a implicat in proiecte precum „Tara lui Andrei" si „Let's Do It Romania!", ba chiar a organizat el insusi o actiune de plantare, cu ajutorul Primariei din Barlad. „Una dintre valorile in care cred e implicarea sociala. Tot ce fac vine din dorinta de a-i ajuta pe ceilalti, dar si de a ma dezvolta personal." Cand a intrat la liceu, sentimentul ca trebuie sa faca mai mult pentru comunitate i-a dat ghes sa se inscrie intr-o organizatie non-profit.

„Aveam prieteni care voluntariau deja la diferite ONG-uri, asa ca am inceput sa le pun intrebari, sa aflu ce fac ei si ce mi s-ar potrivi." A ales sa devina voluntar al Asociatiei Myosotis, intr-un program dedicat copiilor cu dizabilitati. „Sunt copii cu un grad accentuat de handicap, mai ales cei mai mari de varsta, unii au autism, altii sindromul Down, iar noi ii invatam lucruri simple care ii pot ajuta in viata de zi cu zi, prin diverse activitati ludice."

Sansa unica

In clasa a X-a a devenit bursier al Fundatiei Dinu Patriciu. „Am aflat despre bursa de la un prieten. Cand am aplicat, a trebuit sa scriu un eseu de motivatie, in care sa explic de ce consider ca ar trebui sa primesc bursa si la ce m-ar ajuta. Am scris ca vreau sa investesc in mine, in educatia mea, iar asta inseamna diferite examene care presupun costuri de pregatire."

Dan provine dintr-o familie cu venituri modeste, un motiv in plus pentru a face tot ce-i sta in putere sa-si depaseasca statutul. „E si acesta unul dintre motivele care ma impulsioneaza sa fiu activ. Uneori simteam ca nu aveam nimic care sa ma faca special, prin care sa ma evidentiez si de-asta am ales sa fac ceva mai mult pentru comunitate si, implicit, pentru mine."

Tabara olimpicilor

Dan a participat la doua dintre editiile Taberei Olimpicilor, un proiect organizat de Fundatia Dinu Patriciu. Bursierii au invatat, printre altele, si cum se face o campanie sociala. Folosindu-si cunostintele astfel acumulate, Dan a organizat apoi un proiect in care i-a implicat pe copiii de la Myosotis, care au mesterit cadouri de Craciun pentru copii saraci dintr-o comuna vasluiana.

Participarea la Tabara Olimpicilor i-a oferit lui Dan oportunitatea de a se implica in noi proiecte. Asa a ajuns sa participe la Scoala de vara „Force", organizata de Asociatia Studentilor Economisti din Bucuresti. Acolo l-a intalnit pe unul dintre fondatorii „Youth Academy", un ONG bucurestean care se ocupa, printre altele, si cu sustinerea in licee a unor traininguri de planificare a carierei, organizarea timpului, lucru in echipa, comunicare sau public speaking. „Mi-am dorit sa aduc si in orasul meu un astfel de training, sa dau sansa si altor liceeni sa participe si sa se dezvolte." Dan a reusit sa organizeze doua traininguri, unul in noiembrie 2010 si al doilea la sfarsitul saptamanii trecute. El a reusit sa convinga aproximativ 100 de liceeni sa plateasca taxa de inscriere necesara participarii.

Desi se pregateste pentru Bac, Dan nu neglijeaza voluntariatul, ba chiar vrea sa se implice si in organizarea scolii de vara Force si a unei tabere pentru copiii cu dizabilitati de la Myosotis. Reuseste sa jongleze cu toate aceste activitati datorita abilitatilor dobandite la trainingurile de management al timpului. „Umblu mereu cu o agenda dupa mine, imi programez fiecare activitate si incerc sa nu deviez de la ce-mi propun."

Pe viitor, isi doreste sa studieze marketingul la Academia de Studii Economice din Bucuresti si sa lucreze intr-o banca sau la o agentie de publicitate. „Mi-ar placea sa ma ocup de promovarea pentru diferite proiecte." 

Pasionat de istoria tarii

Desi studiaza la profil real, Dan e pasionat de istorie. Anul trecut a participat la o scoala de vara la Sighet, unde conferentiari din mai multe tari au discutat despre comunism. „Am avut ocazia aflu lucuri noi si am obtinut si un premiu pentru interventiile mele in cadrul conferintelor, care a constat intr-o diploma, un pachet cu carti pe teme istorice si trei audiobookuri."

"Tot ce fac vine din dorinta de a-i ajuta pe ceilalti, dar si de a ma dezvolta personal."

Dan Gilea, elev.

Sursa: adevarul.ro

01.02.2011

Numar de vizualizari: 5964