ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Conflictele armate priveaza de educatie 28 milioane de copii din intrega lume

SHARE: tweet this

Potrivit unui raport al UNESCO, conflictele armate impiedica accesul la educatie a unui numar de 28 milioane de copii, situatie care pune in pericol atingerea pana in 2015 a celor sase obiective stabilite in anul 2000 in proiectul „Education for all”.

„Din numarul total al copiilor de varsta scolara care nu merg la scoala, 42% - respectiv 28 milioane - se gasesc in tarile subdezvoltate afectate de conflicte” se arata in raport. Intre 1999 si 2008, numarul tarilor afectate de conflicte militare a fost de 35.

In Afganistan spre exemplu, in 2009 au fost inregistrate cel putin 615 de atacuri asupra scolilor, in crestere semnificativa fata de cele 347 atacuri inregistrate cu un an in urma. In Pakistan, 95 de copii au fost raniti in urma atacarii unor scoli de fete, iar in nordul Yemenului, 220 de scoli au fost distruse in 2009 si 2010 ca urmare a luptelor intre guvern si fortele rebele.

Un alt efect al luptelor armate este directionarea unui procent tot mai mare din cheltuielile publice catre armata, educatia fiind un domeniu din ce in ce mai ignorat. Astfel, 21 dintre tarile analizate aloca mai multi bani armatei decat educatiei – daca aceste tari si-ar reduce cheltuielile militare cu doar 10%, mai mult de 9,5 milioane de copii s-ar putea intoarce inapoi la scoala.

Mai mult, proiectul „Education for All” derulat in prezent de UNESCO inregistreaza un deficit anual de 16 miliarde de dolari, suma ce reprezinta echivalentul cheltuielilor militare efectuate de tarile dezvoltate in doar sase zile.

Concentrarea pe educatie este unul dintre cei mai importanti factori de progres: daca fiecare fata din Africa Subsahariana ar absolvi 8 clase, numarul deceselor in randul copiilor cu varsta de pana la 5 ani s-ar reduce cu 1,8 milioane, motivul fiind acela ca mamele cu un nivel mai ridicat de educatie sunt indreptatite sa primeasca un ajutor mai mare de la guvern.

In acelasi sens, daca toti copiii din tarile subdezvoltate ar avea macar patru clase (deci ar sti sa scrie si sa citeasca), efectul asupra dezvoltarii economice ar duce la iesirea din starea de saracie extrema a 171 milioane de persoane, respectiv 12% din totalul persoanelor aflate in aceasta situatie.

Iar in aceste conditii, nu putem sa nu ne intrebam ce ar fi de preferat – cheltuirea sumei de 16 miliarde de dolari pentru a finanta sase zile de cheltuieli militare in tarile dezvoltate, sau alocarea aceleiasi sume de bani pentru a finanta deficitul inregistrat de programul ‚Education for All”, program prin intermediul caruia zeci de milioane de copii vor putea avea acces la educatie, cu efect garantat asupra cresterii nivelului de dezvoltare economica in cele mai sarace tari din lume?

13.03.2011

Numar de vizualizari: 5605