ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Studiu: doar 24% dintre studentii romani din strainatate sunt siguri ca se vor intoarce in tara dupa terminarea studiilor

SHARE: tweet this

Liga Studentilor Romani din Strainatate a efectuat un sondaj care a avut drept subiect studiile peste hotare si planurile studentilor in ce priveste intoarcerea in tara dupa finalizarea acestora. Sondajul a fost efectuat pe un grup de 752 de subiecti, 67% dintre ei de sex masculin si 33% de sex feminin. Majoritatea respondentilor studiaza programe masterale peste hotare (49%), fiind urmati de cei care studiaza programe de licenta (28%). In acelasi timp, 12% urmeaza programe doctorale, 3% programe post-doctorale, iar 6% sunt beneficiarii mobilitatilor de schimb ERASMUS. In acelasi timp, 49% dintre respondenti au mai urmat un program de studiu in strainatate inaintea programului actual, iar 54% au urmat si in Romania studii universitare.

Potrivit acestui sondaj, motivele pentru care tinerii romani aleg sa studieze peste hotare nu variaza in functie de nivelul studiilor: licenta, masterat, doctorat sau studii postdoctorale. Cel mai important factor care ii motiveaza pe acestia este oferta educationala a universitatilor de peste hotare. Prestigiul universitatilor este urmatorul element in clasamentul respondentilor, urmat indeaproape de dorinta de a cunoaste o alta cultura. Sfaturile prietenilor si ale familiei si nevoia de a cunoaste o limba straina sunt printre factorii putin importanti in alegerea de a studia in strainatate. Odata admisi la universitati de peste hotare, tinerii romani sunt multumiti de experienta pe care o au, iar asteptarile lor sunt satisfacute.

Finantarea studiilor. Sondajul efectuat arata faptul ca majoritatea studentilor romani isi finanteaza studiile prin intermediul burselor, care acopera in medie 39% din cheltuielile de trai. Studentii romani aleg sa lucreze part-time pe durata studiilor, finantandu-si astfel 24% din cheltuieli, in timp ce 19% din costuri sunt suportate de catre parinti si respectiv 15% din economiile proprii.

Perspectivele intoarcerii acasa. Intrebati daca vor sa se intoarca acasa, 36% dintre respondenti declara categoric ca nu, 38% sunt nehotariti si doar 24% raspund pozitiv. Nu apar diferente semnificative in functie de nivelul sau specializarea urmata peste hotare, iar determinarea de a reveni in Romania nu depinde de numarul de programe absolvite in strainatate. Ingrijorator este faptul ca factorii cei mai motivanti in directia intoarcerii acasa sunt cei sociali (46% dintre respondenti declara ca prietenii sunt cei care ii determina sa revina, iar 31% considera ca familia este motivul pentru care se vor intoarce). In ceea ce priveste factorii care descurajeaza tinerii sa revina, societatea romaneasca in ansamblul sau este un criteriu pentru 64% dintre studentii chestionati, in timp ce 55% sunt descurajati de ofertele de angajare existente in tara.

Profilul si asteptarile absolventilor. LSRS a remarcat faptul ca studentii romani de peste hotare au in medie o mai mare experienta internationala in comparatie cu cea nationala (job-uri part-time si full-time, stagii de practica sau activitati de voluntariat). Interesant este faptul ca respondentii ce au o mai mare experienta nationala sunt mai reticenti la ideea intoarcerii in Romania in comparatie cu aceia care au petrecut mai multi ani peste hotare. Pentru absolventii de studii in strainatate trei factori sunt determinanti in acceptarea unei oferte de munca in Romania: oferta salariala, posibilitatile de promovare si respectiv oportunitatile de a se dezvolta profesional.

Asteptari salariale. In medie, studentul roman cu experienta studiilor in strainatate isi doreste un salariu lunar net de 1169 EUR. Diferentele sunt insa majore in functie de nivelul studiilor si de tipul de specializare. Astfel, aceia care au doar experienta unui semestru Erasmus isi doresc intre 490 si 540 EUR lunar, in functie de nivelul studiilor. Studentii care au urmat un program complet de licenta peste hotare se asteapta la un nivel salarial de 1420 EUR pe luna, in timp ce aceia care au finalizat un program masteral isi doresc 1160 EUR lunar. Absolventii de programe doctorale peste hotare vor un salariu de 1450 EUR lunar, iar aceia care au urmat programe post-doctorale vor reveni in Romania pentru salarii ce depasesc 2000 EUR lunar.

Studentii din strainatate au incredere in perspectivele lor de a isi incepe activitatea profesionala dupa finalizarea studiilor si considera ca vor atinge un nivel satisfacator in cariera (in termeni de venit si pozitie) daca vor alege sa lucreze in strainatate. Conform respondentilor, LSRS raspunde nevoilor acestora de informare si de consiliere juridica si sociala, dar nu ii satisface in totalitate in ceea ce priveste identificarea de locuri de munca in Romania.

29.03.2011

Numar de vizualizari: 8460