ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Fundatia Dinu Patriciu si Adevarul Holding relanseaza revista Stiinta & Tehnica "Am pus accent pe fotografia stiintifica spectaculoasa"

SHARE: tweet this

Fundatia Dinu Patriciu impreuna cu Adevarul Holding relanseaza astazi Stiinta&Tehnica, revista care isi propune sa celebreze inteligenta, curiozitatea si efortul de a intelege lumea.

12.25 Marc Ulieriu, redactor-sef Stiinta & Tehnica:

- Noua stiinta si tehnica a fost regandita ca sa raspunda generatiei Facebook. Vom incerca sa aducem subiecte in exclusivitate in fiecare numar. Am pus accent pe fotografia stiintifica spectaculoasa. Avem doua materiale ample despre cele mai fierbinti subiecte stiintifice ale momentului: noi descoperiri si cercetari care dau peste cap ce stiam despre evolutia omului, se aniverseaza 50 de ani de la zborul epic al lui Gagarin.

- De luni veti gasi revista la chioscurile de ziare.

12.20 Alexandru Mironov, senior editor al revistei Stiinta & Tehnica:

- Acest Parlament ad-hoc strans aici are puterea de a rezolva toate problemele Romaniei actuale. Sper ca aceasta revista sa isi redobandeasca suplimentele si sa lanseze o colectie de carte tehnica.

11.55 Dinu Patriciu: Pentru mine motivele relansarii acestei reviste sunt doua. Unul tine de presa si de evolutia ei. Unii spun ca moare presa scrisa, altii cred ca doar netul mai poate fi un mediu de comunicare. Cred ca intre presa scrisa si web exista o sinergie care a devenit evidenta in ultimii ani. Un exemplu este ca in Anglia 70% dintre publicatii sunt pe bani. Pe cealalta parte, presa scrisa nu are cum sa moara tocmai datorita sustinerii internetului.

- Cu cat titlurile sunt mai nisate, cu atat ele au un succes mai mare. Aceasta este filosofia pe care se dezvolta Adevarul Holding. Avem multe publicatii si site-uri nisate.

- Principalul motiv pentru care am recurs la aceasta relansare este cu totul altul. Porneste de la o experienta profesionala. Am un proiect care tine de cercetare si apoi de faza de dezvoltare industriala in care am inteles cum se face cercetarea. Astazi nu mai poti da o tema de cercetare unei universitati, unui institut de cercetare, unui grup care sa rezolve problema respectiva.

- Este prima data cand vorbesc public despre acest proiect. Marea Neagra este tanara, s-a format acum 7.200 de ani. in urma unui cataclism s-a produs o rupere in Bosfor si apele mediteraneene. Acum 7.200 de ani acest cataclism care a creat Marea Neagra a ucis si o parte din viata care se afla in aceasta intindere de apa dulce. Marea Neagra a devenit o mare moarta, care sub 300 de metri nu are niciun fel de urme de viata, cu exceptia unor bacterii anaerobe. Aceasta depunere continua de masa organica a creat o resursa extrem de valoroasa. Nu este titei, dar este o biomasa foarte bogata in hidrocarburi care constituie o materie prima hidroenergetica. Pe fundul marii exista o substanta numita gaz hidrat, cea mai mare sursa energetica aflata la dispozitia omenirii, insa foarte greu de exploatat.

- Exploatarea se poate face prin minerit la mare adancime. Am pus la punct o tehnologie de exploatare a acestor sedimente marine de pe fundul Marii Negre. Acestea se intind pe o suprafata de peste 220.000 de km patrati. Romania beneficiaza de posibilitatea exploatarii acestor bogatii, putand sa produca o cantitate de metale de cca. 20 de milioane de tone anual si echivalentul a 6 miliarde barili de titei.

- Am spus aceasta poveste pentru ca ea constituie rodul unei colaborari deschise in lumea de azi, de comunicare intre extrem de multe institutii Universitare din Anglia, Germania, SUA si din Romania. De asemenea, se constituie intr-un model de ce inseamna comunicarea in cercetare. Nu putem face nimic singuri. si in cercetarea fundamentala si experimentala este nevoie de comunicare.

- Mi-am dat seama ca aceasta revista trebuie sa devina un loc in care idei, oameni, tineri sa se intalneasca si sa puna cap la cap cunoasterea si imaginatia; idei care pot dezvalui lucruri extrem de valoroase. Cred ca una dintre sansele Romaniei este de a pune in valoare ceea ce nu cunoastem, prin oameni tineri, capabili. Cand spun ceea ce nu cunoastem, ma refer la lucruri concrete. Pe de o parte Shell Gas. Sa ne deschidem legislatia in asa fel incat aceste rezerve sa fie puse in valoare. Avem rezerve care ne permit nu numai sa devenim independenti energetic, dar si sa devenim exportatori pentru urmatorii ani. in orice domeniu se pot gasi astfel de idei, puse in valoare numai de om.

- imi doresc ca Stiinta & Tehnica sa devina un vehicul al comunicarii", a declarat Dinu Patriciu, in cadrul conferintei de lansare a revistei Stiinta & Tehnica.

11.50 Tincuta Baltag, director general al Fundatiei Dinu Patriciu

- Astazi, Fundatia Dinu Patriciu si Adevarul Holding relanseaza o publicatie care a crescut si a inspirat generatii de oameni de stiinta si ingineri. Suntem mandri sa contribuim la relansarea acestei publicatii.

- La testele PISA, la stiinte ne clasam pe ultimul loc in UE: tot mai putini tineri aleg domenii precum, biologie, cercetare, astrofizica.

- Publicatia va fi tiparita in 15.000 de exemplare si va avea o investitie de aproximativ 500.000 de euro pe an

11.40 Zeci de persoane, printre care Ecateria Andronescu, fostul ministru al Educatiei, jurnalisti sau oameni de stiinta, sunt prezente la conferinta de lansare a revistei Stiinta & Tehnica, prezidata de Dinu Patriciu, Alexandru Mironov, senior editor "stiinta si Tehnica" si Marc Ulieriu, redactor-sef al publicatiei.

120 de pagini glossy concepute intr-un format dinamic, concentratie 100% de stiinta si tehnologie, dar si imaginatia unei echipe redactionale experimentate vin sa ofere publicului cele mai noi descoperiri stiintifice, tehnologii de ultima generatie, gadgeturi ingenioase si science entertainment abordate intr-un mod complex, dar si pe intelesul tuturor.

"Prin noua abordare editoriala si prin formatul modern, Stiinta & Tehnica vizeaza sa devina o revista care sa coaguleze cea mai mare comunitate a tinerilor pasionati de stiinta din Romania, sa devina un instrument inspirational pentru cei preocupati sa gaseasca raspunsuri la nenumarate intrebari", declara Marc Ulieriu, redactor sef Stiinta & Tehnica.

In fiecare luna in paginile revistei vor exista rubrici fixe precum: Inventica – unde isi gasesc locul cele mai noi tehnologii si prototipuri care vor defini lumea de maine; Science Pictorial – cele mai spectaculoase descoperiri surprinse in fotografii.

Dosarul S&T este prezentat sub forma unui material complex care abordeaza din mai multe unghiuri cele mai controversate subiecte de natura stiintifica. Ce s-ar fi intamplat daca – este o rubrica inedita care provoaca la un veritabil exercitiu de imaginatie, recreand practic variante de univers. Interviurile S&T se diferentiaza printr-o abordare a discutiilor la modul neconventional cu cei mai in voga oameni de stiinta.

De asemenea, sub sloganul "Cine citeste cunoaste”, Stiinta & Tehnica isi propune sa vina in fiecare luna cu cel putin 5 materiale originale, exclusive, in premiera pentru Romania.

Pentru primul numar al noii reviste S&T, coverstory-ul a fost inspirat de celebrarea a 50 de ani de la inceputul explorarii spatiale umane, 50 de ani de la primul zbor al omului in spatiu – Iuri Gagarin.

Stiinta & Tehnica a fost regandita de o echipa editoriala formata din jurnalisti cu experienta in jurnalismul popular science: Editor-in-Chief: Marc Ulieriu, Senior Editors: Alexandru Mironov si Cristian Roman, Editori: Claudiu Andone, Adrian Nicolae, Cecilia Stroe si Contributing Editors: Mircea Oprita, Michael Haulica, Tudor Calin Zarojanu.

Revista Stiinta & Tehnica va fi comercializata la pretul de 8,8 lei .

 

Sursa

31.03.2011

Numar de vizualizari: 6308