ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Intoarcerea in Romania a tinerilor cu studii in strainatate: modele de succes, oportunitati si provocari

SHARE: tweet this

Fundatia Dinu Patriciu, in parteneriat cu Adevarul Holding a organizat conferinta “Intoarcerea in Romania a tinerilor cu studii in strainatate: modele de succes, oportunitati si provocari”. Evenimentul a avut drept scop indreptarea atentiei publice spre tinerii romani care au urmat studii in strainatate si care au luat deja decizia de a se intoarce in Romania.

Printre vorbitori s-au numarat: Mircea Vasilescu (Conf. Dr. Facultatea de Litere si redactor-sef Dilema Veche), Andreea Voinea (Director Executiv Resurse Umane BCR), Radu Enache (Director General HP), Napoleon Pop (Cercetator stiintific al Institutului National de Cercetari Economice, Academia Romana), Adela Jansen (Director Executiv Resurse Umane BRD - Groupe Societe Generale), Codrut Pascu (Managing Partner Romania & Black Sea Region pentru Roland Berger Strategy Consultants) si Dinu Patriciu.

Iata cateva aspecte dezbatute in cadrul conferintei care a avut-o ca moderator pe Carmen Constantin, editor coordonator al suplimentului Adevarul “Scoala & Educatie”:

De ce este atat de importanta educatia?

Pornind de la aceasta prima intrebare, vorbitorii au fost provocati sa dezbata un subiect de mare interes: are mai multe sanse de angajare un student care a invatat in strainatate decat unul care a peferat sa ramana in tara?

Primul care a raspuns la aceasta intrebare a fost Codrut Pascu. El a subliniat faptul ca experienta internationala trebuie privita sub doua aspecte: experienta adusa de studiile la o facultate din afara este un avataj in sine, dar educatia respectiva nu trebuie sa fie facuta la orice universitate doar pentru ca este din strainatate. Exista facultati foarte bune si in Romania.

Ideea sa a fost intarita si de Adela Jansen, care a semnalat un alt aspect important in resursele umane – nu numai competentele dobandite, dar si comportamentul personal este foarte important pentru angajator. Intr-adevar, cei care opteaza pentru studiul in strainatate denota din start faptul ca si-au asumat un risc si ca poseda un spirit competitional, ceea ce iti ofera o sansa in plus la angajare, insa, cel mai important este sa gasesti omul potrivit pentru postul potrivit, indiferent unde si-a efectuat studiile.

Pe de alta parte, Mircea Vasilescu a vorbit despre experienta sa didactica desfasurata in mai multe tari, care i-a demonstrat ca nu se mai pot sesiza atat de multe diferente intre studentii din afara si cei romani, si ca ele se sterg in timp.

Ce efecte pot genera tinerii cu studii in strainatate asupra societatii romanesti. Se pot ele cuantifica?

Raspunsul la aceasta intrebare a fost oferit de Dr. Napoleon Pop, care este de parere ca orice persoana educata, indiferent de nivel, isi poate aduce aportul in societate, iar in momentul interviului este indicat sa te gandesti la ce intrebari sa-i adresezi persoanei din fata ta, nu sa-l judeci in baza CV-ului pe care ti-l prezinta.

De asemenea, dansul ne-a impartasit si patru principii de management pe care le recomanda:

1. Nu confunda relatiile umane cu cele profesionale;
2. Subalternii tai ar trebui sa detina la fel de multe cunostinte ca si tine;
3. Trebuie sa te ingrijesti de tine si de lucrurile pe care le ai de facut, astfel incat sa nu devii o povara pentru colegii tai;
4. Daca ai o idee, incepe sa lucrezi pentru ea, pentru ca nimeni altcineva nu o sa o faca pentru tine.

Este adevarat ca cei care studiaza in afara tarii au asteptari salariale mai mari?


Adela Jansen considera ca, intr-adevar, tinerii care au studiat in afara tarii pot avea asteptari salariale mai mari decat cei care au ramas in tara, insa acest aspect trebuie corelat de catre angajator cu cerintele postului pentru care se aplica. Mai mult, aceasta a atras atentia asupra faptului ca nu este important doar salariul, ci si sa iti placa si sa ti se potriveasca mediul din compania in care vei lucra in urmatorii ani.

In incheierea discutiei, Dinu Patriciu a atras atentia asupra unor “capcane” carora tinerii le pot cadea prada, precum cea legata de aspectul financiar, care nu ar trebui sa primeze in momentul in care te angajezi pentru prima data, mult mai important fiind locul in care alegi sa-ti incepi cariera si posibilitatile de dezvoltare pe care ti le ofera. Dinu Patriciu considera ca rezolvarea vine tot din interior: sa stii sa te autoevaluezi corect din punct de vedere al competentelor, sa ai rabdare sa capeti experienta necesara dupa terminarea studiilor si sa faci o evaluare obiectiva a locului in care doresti sa te angajezi.

08.04.2011

Numar de vizualizari: 4951