ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Piata meditatiilor in Uniunea Europeana, o afacere de miliarde de euro anual

SHARE: tweet this

Un studiu realizat in 2010 de Daedalus la comanda Fundatiei Dinu Patriciu (detalii aici) arata ca piata meditatiilor din Romania se ridica la aproximativ 300 milioane euro, 17% dintre elevi luand cel putin cateva ore de meditatii saptamanal. Desi suma este una impresionanta, tara noastra nu se deosebeste foarte mult de alte tari din Europa, pregatirea facuta in particular fiind un fenomen extrem de raspandit.

Astfel, un document realizat la cererea Comisiei Europene si care poate fi descarcat de aici arata ca parintii cheltuie anual miliarde de euro pentru educarea in particular a copiilor lor, cele mai mari sume fiind inregistrate in Franta si Germania.

Pe tari, situatia se prezinta in felul urmator:

Franta: 25% dintre elevii de gimnaziu si 33% dintre liceeni iau meditatii, suma platita anual de parinti fiind estimata in 2007 la 2,2 miliarde euro;
Germania: 14,8% dintre elevi iau meditatii, costul anual ridicandu-se la 1-1,5 miliarde euro;
Grecia: un studiu realizat in anul 2005 releva faptul ca aproape toti elevii de liceu fac pregatire in particular, sumele platite de parinti ridicandu-se la 0,95 miliarde euro. Pentru comparatie, aceasta suma reprezinta echivalentul a 20% din bugetul alocat de stat invatamantului primar si secundar.
Cipru: 86% dintre studenti au declarat ca au luat meditatii in liceu, piata meditatiilor ridicandu-se la 111 milioane euro, respectiv echivalentul a 17% din bugetul alocat de stat invatamantului primar si secundar.
Spania: 20% dintre copiii cu varste intre 6 si 18 ani au luat meditatii, piata avand o valoare anuala de 450 milioane euro;
Austria: 20% dintre parinti platesc ore suplimentare de pregatire pentru copiii lor, piata meditatiilor depasind 100 milioane euro anual;
Lituania: 62% dintre studenti au declarat ca au luat meditatii pe parcursul liceului;
Slovacia: 56% dintre studenti au luat meditatii in liceu;
Portugalia: 55% dintre cei care au candidat pentru un loc in universitati au luat meditatii;
Marea Britanie: 12% dintre elevii din ciclul primar si 8% din cel gimnazial iau meditatii.

In ce priveste materiile la care copiii iau meditatii, matematica se afla pe primul loc, fiind urmata de limbile nationale sau straine, insa exista tari in care acest trend nu se verifica (Polonia si Spania spre exemplu, aici meditatiile la limbi straine fiind mai populate decat cele la matematica).

Studiul mai arata ca parintii care fac parte din clasa medie sau peste medie sunt mult mai inclinati sa isi trimita copiii la meditatii – in Irlanda, spre exemplu, peste 50% dintre copiii proveniti din randul clasei mijlocii iau meditatii, procentul in randul copiilor cu parinti care fac parte din clasa muncitoare fiind mai mic de 30%. Aceste caracteristici se intalnesc si in alte tari, precum Polonia sau Grecia.

Daca discutam despre costul unei ore de meditatii, acesta variaza de la o tara la alta: in Belgia este de 33 euro, in Franta si Irlanda aproximativ 30 euro, in Portugalia o ora de meditatii costa 15 euro, iar in Marea Britanie 20 de lire (23 euro). De remarcat ca in tarile din vest exista retele de profesori care dau meditatii, sumele fiind bineinteles declarate la fisc. Pe de alta parte, in Bulgaria costul este de 5 euro, similar celui din Romania.

07.06.2011

Numar de vizualizari: 5419