ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Revista Stiinta & Tehnica - numarul 6, septembrie 2011

SHARE: tweet this

Incepand cu 5 septembrie, la toate punctele de vanzare a presei si in reteaua de magazine Mic.ro este disponibil numarul 6 al revistei Stiinta & Tehnica.

Vezi cum arata experimentele realizate la marile acceleratoare de particule ale lumii, afla mai multe despre armele viitorului si celebreaza alaturi de noi depasirea unui prag istoric: 7 miliarde de locuitori - totul in editia de septembrie a revistei Stiinta & Tehnica.

Particulele sunt prea mici si traiesc prea putin – a miliarda parte dintr-o secunda! – pentru a putea fi observate direct, cu ochiul liber. Cu toate acestea, existenta lor lasa urme care pot fi captate de detectorii giganti ai marilor acceleratoare de particule (de tipul LHC), iar apoi procesate in supercomputere, de aici nascandu-se pattern-urile abstracte, extrem de spectaculoase vizual, asa cum aveti ocazia sa observati din science pictorialul de septembrie, dedicat Universului bizar al particulelor subatomice.

Intrebare-cheie: v-ati gandit vreodata prin minte sa porniti cu tunul antiaerian la o vanatoare de rate salbatice? Inclinam sa credem ca nu v-a trecut prin minte, nici macar pentru o fugara clipa, aceasta nastrusnica idee. Si totusi, in ultimele doua decenii, armata americana a avut aceasta grava problema. Vedem despre ce a fost vorba si despre cum evolueaza tehnologiile militare ale SUA in materialul dedicat Armelor Viitorului.

Dosarul lunii septembrie este format dintr-o analiza la rece, cu date statistice si bazata pe numeroase cercetari a populatiei umane. Un nou prag istoric, anuntand nasterea cetateanului planetar cu numarul sapte miliarde, este pe cale sa se apropie. Poate ca nici nu ar trebui sa fim (atat de) entuziasti: in fond, este al saselea astfel de prag din ultimii 81 de ani. Da, atat i-a luat omenirii ca sa ajunga de la doua miliarde la nu mai putin de sapte miliarde de indivizi. Din dosarul S&T aflam cum am ajuns unde suntem, cum suntem impartiti, in ce credem, cum arata societatea virtuala in care ne traim din ce in ce mai mult viata si cati oameni de stiinta sunt in lume?

Tot in editia de septembrie: va prezentam o fotopremiera romaneasca: o echipa S&T a reusit fotografierea Statiei Spatiale Internationale, in timp ce aceasta tranzita Luna, pe cerul Romaniei; facem un exercitiu de imaginatie si investigam ce s-ar intampla daca s-ar epuiza rezervele de petrol; aflam cum un mare cercetator roman a ratat premiul Nobel; descoperim o noua generatie de roboti casnici, accesibili aproape oricui si ne intrebam daca lumea in care traim nu este cumva o nesfarsita holograma.

Revista Stinta & Tehnica a fost relansata de Fundatia Dinu Patriciu impreuna cu Adevarul Holding, la inceputul lunii aprilie, 2011, are 120 de pagini bogat ilustrate, informatie de calitate si costa 8,8 lei. Apare lunar, in prima zi de Luni a fiecarei luni.

05.09.2011

Numar de vizualizari: 4705