ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Raport: salariile profesorilor in tarile Uniunii Europene

SHARE: tweet this

In aproape toate tarile europene, salariile brute de baza pentru profesorii aflati in primii ani ai carierei sunt mai scazute decat PIB-ul national pe cap de locuitor – iar remuneratia lor nici macar nu se va dubla pe parcursul vietii active, cu exceptia catorva state membre. Acestea sunt principalele constatari ale unui raport care compara salariile profesorilor si directorilor de scoli din sectorul public in cele 27 de state membre ale UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Turcia. Datele, bazate pe anul scolar 2009/10, cuprind educatia de la nivelul prescolar si pana la cel secundar.

Atunci cand sunt disponibile cifre si luand in considerare atat nivelurile salariale, cat si sporurile, profesorii cel mai bine platiti din Uniunea Europeana sunt in Luxemburg, Danemarca si Austria. Cel mai prost platiti sunt in Bulgaria si Romania. Sase milioane de profesori sunt angajati in prezent in statele membre.

Raportul arata ca, la inceputul carierelor lor, salariile brute de baza ale profesorilor sunt mai scazute decat PIB-ul national pe cap de locuitor in toate tarile, cu exceptia Germaniei, Spaniei si Portugaliei. Numai in trei tari (Cipru, Portugalia si Romania) este posibil ca profesorii sa isi dubleze salariile de baza pe parcursul carierei. Cu toate acestea, chiar si in aceste tari este nevoie de mai bine de 20 de ani pentru a progresa catre varful scalei salariale.

In majoritatea tarilor europene se ofera o gama larga de sporuri in plus fata de salariile de baza, dar numai jumatate dintre tari acorda sporuri speciale pentru continuarea calificarii profesionale si pentru excelenta in predare. Salariile reale ale profesorilor, inclusiv suplimentele, se afla in multe tari aproape de varful scalei de salarizare, situatia datorandu-se unei populatii de profesori imbatranite si sporurilor pe care le pot primi profesorii. In Danemarca (61.804 EUR), Grecia (22.817 EUR), Finlanda (44.775 EUR) si Anglia (35.580 EUR), venitul net al profesorilor este, in medie, mai ridicat pe scala de venituri datorita acestor sporuri.

In general, profesorii din Europa si-au mentinut puterea de cumparare pe parcursul anului 2009, iar criza economica a avut un impact asupra salariilor lor in numai cateva tari in 2010 (Irlanda, Grecia, Spania, Letonia si Romania). Pe parcursul aceleiasi perioade, Tarile de Jos si Polonia au crescut salariile profesorilor.

In ce priveste Romania, in invatamantul prescolar si in cel primar, salariul de baza variaza intre 11.628 lei si 28.248 lei pe an (sau intre 2.743 euro si 6.662 euro - cifre aferente anului 2010), salariul mediu fiind de 5.063 euro. In acelasi timp, in invatamantul gimnazial si liceal, salariul anual variaza intre 3.212 euro si 8.542 euro, media fiind de 5.508.

Raportul complet care cuprinde salariile anuale platite in tarile membre UE este disponibil aici.

07.10.2011

Numar de vizualizari: 7385