ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Revista presei pe teme educationale

SHARE: tweet this

Alianta pentru o Romanie Curata: Topul averilor rectorilor

Batalia pentru pozitiile de rectori sau presedinti in universitati are in primul rand o miza financiara. Daca analizam veniturile acumulate de rectori, castigurile pe an sunt colosale. De exemplu, la Facultatea de Medicina si Farmacie rectorul Florian Popa castiga 203.654 lei (aproape 50,000 Euro!) numai din salariul de rector. Rectorul Constantin Oprean a incasat fabuloasa suma de 346.736 lei din venitul de rector, activitati didactice si de cercetare in cadrul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu. Dar functiile universitare au si alte beneficii: prin cumul intre pozitia de presedinte SNSPA si cea de evaluator sau sfatuitor al altor universitati Adrian Miroiu a facut 334. 509 lei in anul precedent (pe linga rectorul Paul Dobrescu cu 288.396), din activitatile didactice, de cercetare, din activitatea la ARACIS si ca expert colaborator al altor institutii! Si Vasile Astarastoae a cumulat functii peste functii. Daca in cazul unui profesor universitar orice salariu este posibil si legal prin cumulul unei norme didactice, a orelor suplimentare si a granturilor de cercetare, acest lucru nu e valabil pentru conducerile universitatilor, care nu au timp nici de predat si nici de cercetare, in schimb au o considerabila influenta pe care o pot folosi pentru a-si creste veniturile.

Alianta pentru o Romanie Curata: Lista neagra a mogulilor din universitati

ARC va prezinta lista rectorilor si presedintilor de universitati in special din acele universitati care au dovedit o mare rezistenta la schimbare in ultimii 20 de ani, cele care au devenit scena unor scandaluri de mare amploare la alegerile universitare din trecut si, nu in ultimul rand, institutiile de invatamant superior clasate pe ultimele locuri in Topul integritatii universitatilor publice din Romania, alcatuit de Coalitia pentru Universitati Curate acum doi ani. De asemenea, au fost cuprinsi in aceasta lista si acei rectori care au reusit, prin diverse metode, sa se mentina aproape neintrerupt vreme de 15-20 de ani in conducerea unor institutii de invatamant superior, precum si cei care nu vad nicio problema in a fi, in acelasi timp, atat conducatori de universitati autonome cat si parlamentari supusi disciplinei de partid.

Gandul: Alegeri in universitati. Cum se da lupta pentru putere ai cine ar putea fi „urmasii” lui Marga si Andronescu

Universitatile romanesti au intrat în ultimele pregatiri pentru desemnarea noilor structuri de conducere. Majoritatea rectorilor vor fi înlocuiti prin intermediul scrutinului universal, sistem aplicat pentru prima data in Romania. Alegerile universitare vor duce la retragerea unor nume cu greutate, precum Andrei Marga, rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB), sau Ecaterina Andronescu, rectorul Universitatii "Politehnica" din Bucuresti (UPB), ambii aflati la capatul celor doua mandate prevazute de lege.

Hotnews: Clasificarea universitatilor a fost declarata legala de instanta

Ministerul Educatiei a castigat in prima instanta procesul cu Asociatia Universitatilor Particulare din Romania, care a atacat rezultatele clasificarii universitatilor. Curtea de Apel Bucuresti a respins astfel cererea Asociatiei Universitatilor Particulare din Romania de anulare a ordinului de ministru privind clasificarea universitatilor. Decizia instantei nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs.

Cronica Romana: Proteste ale studentilor in marile centre universitare

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania a demarat, ieri, cu ocazia Zilei internationale a studentului, actiuni de protest in toata tara, principalul motiv fiind acela ca MECTS nu a adoptat Statutul Studentului, a declarat presedintele organizatiei studentesti, Daniela Alexe. Potrivit acesteia, drepturile incluse in Statutul Studentului sunt un pas inainte spre atingerea “unui prag de normalitate” in invatamantului superior din Romania. “Nu mai exista niciun argument logic sau declarat ca Statutul Studentului sa nu fie adoptat, desi Legea Educatiei prevede foarte clar ca acesta trebuia sa devina realitate de cateva luni.

18.11.2011

Numar de vizualizari: 4663