ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

A aparut numarul 10 al revistei Stiinta&Tehnica

SHARE: tweet this

Incepand cu 9 ianuarie, la toate punctele de difuzare a presei si in reteaua de micro-magazine Mic.ro este disponibil numarul 10 al revistei Stiinta&Tehnica. In paginile acestui prim numar din anul, nu-i asa, al „sfarsitului lumii” (vezi presa avida de senzational) va veti intalni cu „dosarul creierului”, piesa de rezistenta a revistei, cu un grupaj al celor mai spectaculoase fotografii din stiinterealizate in anul 2011, veti citi despre avioane fara pilot, despre psihoistoria lui Isaac Asimov aplicata astazi, despre masinile electrice si medicina personalizata. Plus o surprinzatoare „poveste a apei” (BIOTEHNOS-ul  profesorului Ion Manzatu).

Dosarul editiei de ianuarie a revistei Stiinta&Tehnica iti raspunde la o intrebare extrem de controversata: Cat de inteligenti suntem de fapt? Daca ati incerca sa aflati o definitie exacta a inteligentei, ati fi surprinsi sa descoperiti ca exista, in mare, cam tot atatea pareri pe cat de multi sunt cercetatorii care le propun. Exista putine zone ale stiintei mai controversate decat studiul inteligentei, cu o istorie doldora de idei si teorii cu proasta reputatie, de la frenologie si alte modalitati pseudo-stiintifice de masurare a acesteia pana la recentele incercari (riscante) de a o corela rasei. Din pacate, spre deosebire de inaltime si de greutate, trasaturi umane lipsite de ambiguitate, nu exista o „masura” a inteligentei, dupa cum nu exista nici valori absolute ale integritatii, cinstei sau formei fizice. Dar la fel cum este evident ca unii oamenii sunt intr-o forma fizica mai buna decat altii, la fel de clar este si ca unii dintre noi sunt pur si simplu mai isteti decat altii. Afla mai multe in numarul 10 al revistei!

Editia de ianuarie a revistei va pune in fata unui scenariu extrem de incitant. Nu au trecut decat 12.000 de ani, o frantura de timp la nivel geologic, de cand Homo Sapiens a devenit unicul supravietuitor al genului Homo de pe Terra. Atunci, in urma cu 12 milenii, ultimii hobbiti (Homo Floresiensis) se stingeau in pestera Liang Bua din Indonezia. Neanderthalienii si denisovanii, specii mult mai evoluate decat hobbitii, disparusera de peste 25.000 de ani din Europa si Asia, din motive care ridica si astazi multe semne de intrebare. Cum ar fi aratat lumea noastra, insa, daca ea nu ar fi fost lipsita de aportul „celorlalti oameni”? Cum ar fi decurs evolutia noastra si a lor daca am fi fost nevoiti sa convietuim? Scriitorii Liviu Radu, Florin Pitea si editorul S&T Adrian Nicolae vor incerca sa raspunda acestor intrebari.

Alt articol interesant din noul numar S&T este un text despre... nimic. Nimicul, nebagat in seama multa vreme, a devenit in prezent piesa centrala a fizicii moderne. Nimicul este punctul de plecare al Universului nostru si tot nimicul ii conditioneaza viitorul. Ciudat, nu-i asa? De fapt, poate ca ar trebui sa incepem prin a raspunde la o intrebare: de ce exista ceva, in loc sa existe doar nimicul? Raspunsul l-a dat laureatul Nobel, Frank Wilczec: nimicul acesta este foarte instabil, spunea el. O afirmatie stranie, care nu este la indemana bunului simt. Pentru noi, oamenii obisnuiti, este simplu: nimicul este nimic. Ce este, insa, nimicul pentru oamenii mai putin obisnuiti?

Tot in editia de ianuarie 2012 a revistei va invitam sa cititi despre: noua civilizatie a magneziului si thoriului, Greeny – un fabulos prototip romanesc, psihologia raului (de ce suntem, totusi, fascinati de urat, de orori?), istoria secreta a automobilelor electrice sau cele mai performante avioane fara pilot.

Revista Stinta & Tehnica a fost relansata de Fundatia Dinu Patriciu impreuna cu Adevarul Holding, la inceputul lunii aprilie, 2011, are 120 de pagini bogat ilustrate, informatie de calitate si costa 8,8 lei. Apare lunar, in prima zi de Luni a fiecarei luni. Daca iti place S&T, afla de aici cum te poti abona!

09.01.2012

Numar de vizualizari: 4744